Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва първата среща от 21-ото Световно първенство по футбол между отборите на Русия и Саудитска арабия

Снимка: bta.bg


Започва първата среща от 21-ото Световно първенство по футбол между отборите на страната домакин- Русия и Саудитска арабия. Спортното събитие на година беше открито официално на  московския стадион "Лужники" от руския президент Владимир Путин:
"Това грандиозно спортно събитие за първи път се провежда в Русия и ние искрено се радваме на това. Желая на всички отбори успех, а на запалянковците незабравими впечатления. Добре дошли в Русия!"
За първи път в историята млади дами ще помагат край терена. За да гонят топките, които излизат извън полело, са ангажирани 14 руски момичета  на възраст между 13 и 16 години и всички те са от  Агриз - град в руската автономна република Татарстан.
В грандиозна шоу програма по откриването участваха музикалната звезда Роби Уилямс, руската оперна дива Аида Гарифулина и футболният виртуоз Роналдо. Общо 12 стадиона в 11 града ще посрещнат мачове от световното първенство, а  "Лужники" ще приеме и финала. Наскоро този стадион беше реконструиран основно за 350 милиона евро, изтъкна спортният журналист Христо Денев за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“: 

„Това беше  третата реконструкция на този наистина легендарен стадион, който е приемал Олимпийски игри през 1980 година, както и финал в Шампионската лига през 2008 година. Единствено Москва е представена с два стадиона. Общо за реконструкция, обновяване и построяване на стадионите домакините са дали над 10 милиарда долара. Общо домакинството на Русия струва 20 милиарда, а приходите тепърва ще се изчисляват".

Очаква се да бъдат подобрени и доста рекорди на това световно първенство, допълни Денев:

Вратарят на Египет е на 45 години и почти сигурно ще подобри рекорда на досегашния доайен сред вратарите  - 43 години и три дни. Нападателят на Германия Томас Мюлер има 10 гола, а пък голмайстор номер едно в историята на световните финали е Мирослав Клозе. Мюлер трябва да вкара 7 гола, за да подобри този рекорд на своя сънародник. Най-играните мачове досега на световни първенства са по 7 с Бразилия срещу Швеция и Германия срещу Югославия или Сърбия и Германия срещу Аржентина. Англичаните са опадали най-често след дузпи на световни първенства - цели три пъти,.  Досега не е имало африкански футболист, който да вкара три гола в един мач на световно първенство


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени