Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Македония се готвят за подписването на договора за новото име на страната

Протести предшестват историческото събитие, чиято точна локация все още не е ясна

| обновено на 16.06.18 в 10:35
Снимка: Валерия Николова

В навечерието на подписването на историческия договор с Гърция мирни протести срещу новото име Република Северна Македония се проведоха и тази нощ пред парламента в Скопие.

Протестиращите настояват президентът Георге Иванов да наложи вето на договора с Атина и искат оставката на премиера Зоран Заев.

С транспаранти на английски език „Европа, нашето име е Македония“ група граждани са блокирали достъпа до централния площад пред парламента в Скопие с искане за оставката на правителството на Зоран Заев, обвинявайки го, че води антидържавна политика, и че смяната на името на Северна Македония е прекалено висока цена за европейската интеграция на Скопие. Протестиращите са завити в македонски знамена. В района има засилено полицейско присъствие.

В Скопие днес пристига българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, която вчера проведе изненадваща среща с македонския премиер Зоран Заев в родния му град Струмица. Заев потвърди, че в договора, който ще бъде подписан с Гърция в неделя, е защитент и българския национален интерес. Той посочи, че не се притеснява от протестите.

От своя страна Захариева изрази очаквания след повече от десетилетие чакане, до края на юни Скопие да получи дата за преговори за членство в Евросъюза.

Договорът между Атина и Скопие за името на Македония ще бъде подписан на брега на Голямото Преспанско езеро, но точната локация все още се държи в тайна.

Пратеникът на БНР Лъчезар Вълев предаде от Битоля, че 24 часа преди вероятното подписване на договора настроенията остават силно поляризирани. Според поддръжниците на договореното име в Македония сегашният момент за разрешаването на четвъртвековния спор е най-подходящ и заради политическата конфигурация в Гърция.

Опозицията продължава да настоява, че постигнатата договорка противоречи на конституцията и държавните интереси на Македония.

Националистите от ВМРО-ДПМНЕ искат да се облагодетелстват политически от споразумението за името на Македония, но не и да го спрат, заяви в предаването „Събота 150“ македонският журналист Младен Чадиковски.

„В този момент техните гласове в парламента не са необходими. Парламентарното мнозинство има достатъчно гласове, за да ратифицира договора с Гърция. Така че мисля, че  в цялата тази ситуация ВМРО-ДПМНЕ играе една политическа игра, колкото може повече да се възползва политически, да останат патриотите, които не дават името, а всъщност да не попречат за промяната му и на членството в НАТО и ЕС“, обясни Чадиковски.

За церемонията по подписването освен премиерите и първите дипломати на Македония и Гърция се очаква да пристигнат още посредникът на ООН Матю Нимиц, генералните директори на ООН и НАТО Антониу Гутериш и Йенс Столтенберг, както и върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини.

За местните жители подписването на споразумението има и друг ефект - отварянето на граничния пункт Маркова нога би донесло икономическо оживление в района.

Още акценти по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна