Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Спирос Сидерис: Няма вероятност правителството на Ципрас да бъде свалено

Протестите в Гърция срещу споразумението за новото име на Македония далеч не са така многобройни и масови като тези, свързани с икономическата криза.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Журналистът Спирос Сидерис прогнозира в интервю за предаването „Събота 150“, че няма вероятност правителството на Алексис Ципрас да бъде свалено с вот на недоверие. В Гърция няма да има сериозни протести срещу споразумението за името на Македония, защото повечето гърци искат спорът да бъде решен, подчерта Сидерис. 

В коментар по изявлението на Ципрас, че дебатите в парламента са ценен подарък за него, гръцкият журналист посочи, че премиерът ще използва повода да открои добрите страни на споразумението за името на Македония и че с искането си за вота опозиционната „Нова демокрация“ е направила услуга на премиера, защото дебатите му дават време да изложи аргументите си.

„Той получи шанса да обясни и на парламента, и на хората какво е добро, какво спечели от това споразумение и как може да върви ситуацията между Гърция и Северна Македония“, каза Сидерис.

Опозиционният лидер Кириакос Мицотакис има висок рейтинг. Запитан необходима ли му е в такъв случай подобна популистка позиция за името на Македония, журналистът Спирос Сидерис изтъкна, че мотивите на Мицотакис са свързани по-скоро с вътрешнопартийния живот и с необходимостта партията да се консолидира.

И „Нова демокрация“, и ВМРО в Македония излизат с еднакви аргументи относно споразумението, изтъкна Спирос Сидерис.

„Те казват, че споразумението не е добро за Гърция и за Македония, „Нова демокрация“ казва, че Ципрас е дал всичко, а ВМРО казва:„Заев даде всичко“. Но не може да има споразумение и от едната страна да са дали всичко, и от другата страна да са дали всичко“, каза журналистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна