Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството като действие

Снимка: Яна Лозева / Fine Acts

Колко време ни е необходимо, за да реагираме на насилието? Колко време ни е необходимо, за да се престрашим да се намесим? Или как се прави изкуство за социална промяна?

Това ни показва един социален експеримент срещу домашното насилие, който изследва колко висок праг на търпение имаме всички ние и колко сме склонни към емпатия. Става въпрос за видеокилипа Вeat, който има над 200 хиляди гледания вече. Видеото е уловило как един музикант свири на барабани. Почти 2 минути. Но каква е историята зад това видео и какво е по-вероятно – хората да реагират на крясъците и виковете от домашно насилие, или на шумната музика, идваща от съседния апартамент, ни разказват Ана Алексиева и Светла Баева от Fine Acts.

С тях говорим също и за това как изкуството може да реагира на социалните проблеми, защо е важно да се обърне внимание на проблемите в гражданския сектор. А също така и какви са резултатите от второто издание на Fine Act Labs „Свиване на гражданското общество и заплахите за демокрацията в Европа“, което приключи наскоро.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна