Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геодезисти: Крайбрежната плажна ивица не е отразена в проекта за ОУП на Царево

Снимка: БГНЕС

В проекта за Общ устройствен план на Царево не е отразена крайбрежната плажна ивица и грешно е отразена   границата на охранителната зона “А“. Това пише в становище на камарата на геодезистите в България. Експертите уточняват, че крайбрежната ивица е включена в населените места и е предвидена за застрояване при ограничени показатели. 

„Наличието на дюни е установено през 2015 г. и самите кадастрални карти са публикувани на официалната страница на Агенцията по геодезия, картография и кадастър“, обясни председателят на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян

Според него с огражданията на испанската фирма се нарушава Конституцията: 

„Нарушена е Конституцията и с неприемането от страна на институциите, че това е изключителна държавна собственост и с това, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е предприело до този момент действия по отчуждаване на имотите, попадащи върху дюни“.

Кметът на Царево Георги Лапчев отказа коментар защо подробният устройствен план не е отразен в сайта на Общината. 

Седем възражения и две становища срещу проекта за Общ устройствен план на Царево има постъпили в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Сигнали за пропуските, за които говорят от Камарата на геодезистите в България, също са стигнали до министър Николай Нанков. За тях той каза, че ще говори с изпълнителя на проекта:

"Ако не постигнем съгласие, не приемем сигналите, има съдебна процедура, която още повече ще забави. Аз имам забележки към изпълнителя на договора и ще имаме среща в близко бъдеще".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!