Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Васил Стефанов

Васил Стефанов

Предстои 70-ият сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, създаден от маестро Васил Стефанов - важна фигура в българския музикален живот през втората половина на ХХ век. На 6 май 2018 г. се навършиха 115 години от рождението му.

Роден в Шумен, Васил Стефанов получава първите си уроци по музика от баща си - виолончелист и гимназиален учител. Учи в Музикалната академия и свири на цигулка в Академичния симфоничен оркестър. После е забележителен концертмайстор на Царския симфоничен оркестър. През 1947 г получава шанса да учи дирижиране при видния чешки маестро Вацлаф Талих.

През 1948 година, на базата на камерните състави преди него, Васил Стефанов и Влади Симеонов основават Симфоничен оркестър към Комитета за телевизия и радио. В него тогава свирят едва 28 музиканти. От 1954 до 1988 г. Васил Стефанов е художествен ръководител и главен диригент на оркестъра. Съставът постепенно нараства, което увеличава и възможностите за разширяване и обогатяване на репертоара, за израстване в професионално и артистично отношение, за което Стефанов има изключителни заслуги.


В Златният фонд на БНР е запазен запис  от 25 юни 1973 година - тогава е честването на 45-годишната активна музикална дейност на Васил Стефанов. Тогавна за заслугите на юбиляря говори друг наш прочут диригент - Константин Илиев. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени