Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2017": Пианистът Николай Димитров с наградата "Олга Камбурова"

Николай Димитров
Снимка: Ани Петрова

В поредица ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 7май 2018 година в Първо студио на БНР.

За втори път в 27-годишната история на наградите „Музикант на годината“ беше връчен и специалният приз на името на Олга Камбурова – дългогодишен водещ на предаването „Алегро виваче“ и създател на доритването. Наградата в нейна памет беше инициирана от група музиканти, журналисти и общественици. Тя има за цел да отличи изявени млади таланти и да им предостави възможност да направят студийни записи в Първо студио с продуцент и екип на Музикална къща БНР.

Тази година екипът на "Алегро виваче" избра да отличи младия и много талантлив пианист от Русе Николай Димитров. Той е на 16 години, ученик в класа на Даниела Кюркчиева в Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Ивайло Савов и Николай ДимитровСтоянов“, но вече има сериозна артистична биография – с награди от национални и международни конкурси, които изпълват цели страници биография, и участия на най-престижни сцени – като Роял Албърт хол в Лондон и Карнеги хол в Ню Йорк. Почитателите му са много и се уверихме в това още в гласуването за "Музикант на 2016 година", когато той получи силна подкрепа и съвсем малко не му достигна да спечели наградата "Млад музикант на годината". Не случайно Николай Димитров беше забелязан от фондациите, подкрепящи таланти – „Енчо Керязов“ и „Димитър Бербатов“, които го отличиха. Само през миналата година русенецът е спечелил осем награди от конкурси в България, Румъния и Великобритания – от тях две са Гран при, пет са първи. Николай вече има фенове и като джаз импровизатор.

На 7 май директорът на програма "Хоризонт" Ивайло Савов връчи на Николай наградата "Олга Камбурова".


Чуйте интервюто с Николай Димитров и изпълнението му в галаконцерта "Музикант на годината 2017" в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна