Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Мишева за проекта "Пътуваща изложба" в Деня на испанския език

Снимка: Институт "Сервантес"

На 23 юни на открито пред сградата на Институт "Сервантес" в столицата - на ул. "Света София" - ще бъде отбелязан традиционният Ден на испанския език.  Денят ще бъде официално открит в 12.00 часа от директора на Институт "Сервантес"-София г-н Хавиер Валдивиелсо в присъствието на ръководители и представители на дипломатическите мисии на испаноезичните държави в България.

Празникът ще продължи до 16.00 ч.

Организаторите на празника са подготвили богата програма: представяне на испанско съвременно изкуство за деца, концерти с испано-музика, примерни безплатни курсове по испански език, игри, занаяти и готвене на вкусни ястия от Испания и Латинска Америка. На традиционната стена на думите всеки ще изпише своята любима дума на испански. 

По този повод екипът на предаването за култура "Графити по въздуха" се свърза по телефона с Меглена Мишева, която ще участва в празника с проекта "Пътуваща галерия". Той има за цел да запознае публиката по лек и достъпен начин с испанското изкуство. Основните акценти на проекта този път са два - изкуството на Жоан Миро и съвременното испанско изкуство. Първата галерия за деца в Испания "Плум" ще представи Миро с принтове с паспарту - репродукции на картини с големи размери, които фондация "Жоан Миро" разработва, за да направи изкуството на този голям художник-сюрреалист достъпно.

И понеже участието на Меглена Мишева в "Графити" е в рубриката "Всичко мое нося със себе си", в която българи, живеещи в чужбина разказват с подробности за градовете, в които живеят - нека се пренесем мислено сред цветовете и уханията на Барселона чрез нейния разказ в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени