Графити по въздуха

Всеки човек малко или повече е творец, независимо от областта, в която работи. Това доказва и предаването „Графити по въздуха“, което предлага  различна гледна точка към творчеството, без да се съобразява с авторитети, йерархии и класации.

В него можете да чуете утвърдени творци, но и такива, които ще станат известни в бъдеще, или ще потънат в забрава.

В „Графити“ мейнстрийм и ъндърграунд вървят ръка за ръка, защото всички творчески търсения са достойни за внимание заради вложената енергия и искреност. Всички изкуства присъстват в предаването, но акцентът е върху оригиналните идеи в литературата и театъра.

Дори и да нямате отношение към изкуството, не може да не проявявате любопитство към интересните личности, а „Графити“ внимателно ги търси и ги поставя „в светлината на прожектора“.

Рубриката „Тест за напреднали“ винаги има информативен повод, но целта е да се постигне изповедност в студиото.

Рубриката „Всичко мое нося със себе си“ е територия на българите, живеещи в чужбина, които никога не скъсват пъпната си връв с Родината.

„Пътуване без куфар“ пък е за почитателите на пътешествия - и за онези, които пътуват в реалността, и за така наречените „диван“ пътешественици. Смисълът на този радиопътепис не е самоцелната екзотика, а радостта от пътуването, което може да е до селце в Родопите с разбит път и уникална природа.

Целта на „Графити“ е да създаде едно общо ефирно пространство за онези слушатели, които са жадни за срещи с интересни хора, идеи и места.

„Графити по въздуха“ се излъчва всеки четвъртък от 20:00 до 22:00 часа по програма „Хоризонт“. 


Водеща на предаването е Светлана Дичева (вляво), а музикалният избор - винаги на ниво! - е на Бояна Андреева). 

Публикации

Симеон Аспарухов

Поетът Симеон Аспарухов: Пиша за нещата, които виждам и от които се вълнувам

Поетът Симеон Аспарухов е голям почитател на Българското национално радио.  „ От дете пораснах с радиото, защото това беше информационна кутия, около която се събирахме вкъщи . Радиото остана и до днес в моя дом“. В предаването „Графити..

публикувано на 11.01.21 в 16:59
Светозар Кнезовски

Светозар Кнезовски прави света красив със "смешникаво-тъжинкави" разкази

Светозар Кнезовски е автор на книгата "Заро Кнезовски и неговите смешникаво-тъжинкави разкази". " В тази книга съм вложил цялото си сърце и цялата си лична емоционалност , за да мога да изпълня своята мисия на тази планета. Целта е с..

публикувано на 08.01.21 в 17:24

Бойка Асиова с нов роман - "Роден на Великден"

Последният роман на Бойка Асиова е "Роден на Великден". " Всички сме в очакване животът да тръгне в нормалния ритъм , а срещите са много важни. Живият контакт с читателя е страшно ценен. Не знам някога да съм се върнала отнякъде недоволна - от..

публикувано на 08.01.21 в 14:05

Янчо Михалев - отец Йоан търси връзката с Бог в „Лъх от тих вятър“

Янчо Михалев - отец Йон е автор на книга с разкази „Лъх от тих вятър“. Някои от разказите отразяват ситуацията с разпространението на коронавируса. „В някои от героите могат да се видят автобиографични елементи, други са измислени, трети..

публикувано на 04.01.21 в 10:23

Първият локдаун роди "Животът на крилатите хора“, песента окуражава духа

Валери Славчев е композитор в група „Хоризонт“, автор на музиката на песента „Животът на крилатите хора“.  Всеки  един ден от нашия живот има смисъл, и в трудните моменти, и в хубавите моменти, подчерта Славчев: „ Годината беше..

публикувано на 04.01.21 в 09:16

Изпитанията в сферата на културата през погледа на Стефан Джабмазов и Зелма Алмалех

" Много е особена тази година, разбира се, че е тежка, разбира се, че е объркана, тя имаше много предизвикателства, но от друга страна и възможности . Това оставане в домовете колкото и да беше досадно за някои, може би непривично, това беше един..

публикувано на 30.12.20 в 16:27
Виктория Бешлийска

Виктория Бешлийска написа книгата „Глина“ след посещение в Музея на керамиката в село Бусинци

Виктория Бешлийска създава блог „По дирите на думите“ преди две години и половина като лична страница за споделяне на пътеписи и впечатления от книги. Тя е автор на книгата „Глина“. „ Възникна като една вътрешна потребност да пиша и по..

публикувано на 22.12.20 в 14:42

Тони Николов: Има нещо в човешката хармония, което Бетовен възстановява

През 2020 година се навършват 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен - немски класически композитор, представител на Виенската школа, важна фигура в преходния период между класицизма и романтизма. Смятан за един от най-великите композитори в..

публикувано на 21.12.20 в 13:25
Вера Найденова

Проф. Вера Найденова: Критикът е посредник между произведението, твореца и зрителя

„ Критикът е посредник между произведението, твореца и зрителя и давам примери за това, когато хора на улицата, непознати, са ми благодарили за това, че, след като са прочели моята рецензия, са разбрали по-добре филма“. Това каза пред БНР..

публикувано на 18.12.20 в 12:05

Писателят Николай Табаков търси отговор на екзистенциални въпроси

"Всеки един от нас е уникален със своите умения, с това, което е заложено в него, но ако човек не работи, не намери себе си, не открие това, което е той, не си задава тези вечни екзистенциални въпроси - кой съм аз, за какво съм създаден - той губи..

публикувано на 06.12.20 в 17:30