Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Каварна е без готов Общ устройствен план четвърта година

Каварна
Снимка: Архив

Четвърта година община Каварна е без готов Общ устройствен план. Възложител на поръчката за изготвянето му е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а изпълнител е Националният център за териториално развитие. В началото на 2016 година Министерството на околната среда и водите дава отрицателна оценка на проекта поради неспазване на изискването да не се допуска строителство върху територии, включени в защитена зона комплекс "Калиакра“ и съответно неизпълнение на указанията за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна.

Цялата информация, необходима на Националния център за териториално развитие за изготвянето на Общия устройствен план на община Каварна, беше предадена още през 2014 година, заяви главният архитект на общината Камен Жейнов:

"Ние имахме уговорка с тях и тази уговорка все още е в сила. В момента, в който някой има инвестиционни намерения в имоти, които в момента не са урбанизирана територия, ние им изпращаме тази информация, а те като професионалисти и компетентни по отношение на изготвянето на Общ устройствен план да преценят дали тази информация могат да я интегрират в изработването на плана. Това и правим. Нашият ангажимент приключва дотук".

Министерството на околната среда и водите не одобрява проекта за Общ устройствен план на Каварна и дава отрицателно становище по отношение на качеството на доклада за оценка на степента на въздействие върху така наречените понтосарматски степи.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мая Щърбанова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна