Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Роберто Виола: Днес София е цифровата столица на Европа, а може и на света

| обновено на 25.06.18 в 10:57
Снимка: БГНЕС

Днес премиерът Бойко Борисов и българският еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открият в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на цифровизацията, събира в София представители на повече от 1000 заинтересовани страни за обсъждането на цифровата политика на ЕС и последствията от последните технологични разработки.

В два поредни дни експерти и политици ще дискутират теми, свързани с цифровите умения, киберсигурността, изкуствения интелект и цифровото бъдеще на Европа. Сред гостите ще бъдат министри от държавите-членки на ЕС, както и от Западните Балкани. Веднага след откриването ще бъде даден стартът на изпълнението на програмата в областта на цифровите технологии за тази част на региона.


Най-голямото събитие от календара на Българското председателство, посветено на цифровизацията, се организира от генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия. Генералният директор на тази дирекция Роберто Виола сподели за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

„Днес София е цифровата столица на Европа, а може и на света. Днес ще се дискутира как Западните балкани също могат да бъда част от този процес на дигитализация. Изискванията за по-бързи комуникации, по-бърз интернет, за по-добра работа на държавните институции, благодарение на дигиталните технологии, постоянно нарастват. Тези процеси са фокус на форума, който се провежда в София.  Днес ще представим програма, която цели да качи нивото на цифровизация и използването на цифрови технологии в Западните балкани. Това включва мерки за по-добра свързаност, мерки за това гражданите да използват все повече цифрови технологии, както и мерки за повишаване на ефективността на работата на институциите чрез дигиталните технологии“.

„Цифровите умения, уменията за използване на цифрови технологии, наистина са едно от най-големите предизвикателства в днешния свят, който налага тяхното използване. Наистина целим повишаването на тези умения, защото предизвикателството в бъдеще също ще нараства. Комисар Мария Габриел е стартирала програма в тази насока, която позволява на млади специалисти - студенти да се обучават в най-добрите компании, да бъдат там на стаж за половин година и да развият дигиталните си умения. Това става най-лесно в работата с такива големи компании. Партньорството с компаниите е от изключителна важност. И днес ще има среща с такъв алианс на технологични компании, без чиято подкрепа е невъзможно да помогнем

Относно социалните рискове пред това много работни места да бъдат заети от машини, той коментира:

„Изкуственият интелект е всъщност следващата технологична революция не само в Европа, но и в света. Според мен, тя ще направи света по-добър. Роботите могат да заменят хората успешно на работни места, които са с голям риск. Транспортът, нашите коли, ще станат по-безопасни, ще се предотвратяват катастрофи. Да не говорим и за медицинските постижения и напредъка в медицината. Работата за хора няма да изчезне, но тя ще се промени. Ще има нужда от все повече и повече програмисти и софтуерни специалисти - хора, които работят в сферата на цифровите технологии. В тази връзка, развитието на цифровите умения е много важно. Работата ще се промени в бъдеще“.

Въпросът за киберсигурността ще бъде сериозно застъпен на този форум:

„Ще се дискутира новият закон за киберсигурност - Европейският акт за киберсигурност, който ще заложи основите на развитие на киберсигурността в следващите години“.

„Цифрите не познават граници, битовете летят през всички страни. Ако Европа, в процеса си на цифровизация, е Европа на няколко скорости, тогава Европа ще бъде губещ играч в света“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени