Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Сигурността е темата, която би могла да създаде напрежение в управляващата коалиция

Проф. Вихрен Бузов: Трудно е да се намерят съществени разлики в политиката на сигурност с предишните два кабинета

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

От тактическа гледна точка темата за сигурността е темата, която би могла да създаде напрежение вътре в управляващата коалиция по редица причини. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" политологът Страхил Делийски:

"Темата за сигурността е тема, с която до голяма степен се олицетворяват не само ГЕРБ, които имат свои министър, но и "Обединени патриоти“. Едва ли тук БСП ще намерят начин да бият клин в различните части на коалицията. Много зависи как този вот на недоверие ще бъде проведен, дори и от чисто ритуална гледна точка, как БСП ще построят своите аргументи и своите тези, какво в крайна сметка ще целят да кажат на българските граждани. Ако БСП не успеят да спечелят поне някаква малка символна победа от този вот, усещането за безсмисленост на този иначе много солиден демократичен инструмент ще се засили. БСП можеха да потърсят друга тема, в която да демонстрират не просто своята опозиционност, но да им даде възможност да представят и алтернативна политическа визия".

Делийски добави още, че само с вотове на недоверие БСП не може да се докаже като алтернатива на сегашното управление:

"Ако вотът на недоверие е част от някаква по-дългосрочна концепция и стратегия за подобен тип позициониране на БСП, то тогава може да се очаква нещо, но последните действия на социалистите показват, че липсва цялостна идея, цялостна визия за това как БСП да се самопредставят като убедителна политическа алтернатива. Струва ми се, че БСП повече се опитват да извлекат някакви електорални дивиденти. Много повече електорална мотивация виждам в тяхното поведение, отколкото сериозна политическа и управленска мотивация".

Трудно е да се намерят съществени разлики в политиката на сигурност с предишните два кабинета, но могат да се отчетат някои стъпки напред като опитите да се актуализира Стратегията за национална сигурност, която беше подложена на обществено обсъждане. Това каза за "Хоризонт" проф. Вихрен Бузов, експерт по национална сигурност:

"Продължават да стоят практическите проблеми – битовата престъпност. Стратегията никого не топли. Тя има някакъв ефект в международните отношения, където България беше по-активна в опитите си да продължи живота на споразумението като посредник между Европейския съюз и Турция, в опитите си да лансира някакво междинно решение на мигрантската криза. Можем да отчетем частични успехи само там".

Цялото интервю със Страхил Делийски и проф. Вихрен Бузов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна