Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 100 работи на български модернисти включи Националната галерия в Google Arts & Culture

Снимка: artsandculture.google.com

От днес почти 100 творби на Националната галерия могат да бъдат видени онлайн на платформата Google Arts & Culture от хора по целия свят. Това стана възможно благодарение на партньорството между Google и най-богатия български художествен музей, съобщиха от екипа. Чрез тази виртуална изложба, представена на Дигиталната асамблея в София, която се състоя в понеделник и вторник, само с няколко клика посетителите могат да разгледат творби на значими български художници от 20-и век и да сравнят стила и изяществото им с европейските тенденции от това време, както и да се насладят на голяма част от останалите съкровища на музея. Интерактивната дигитална изложба разкрива историята на българския модернизъм – импресионизъм, модернизъм и националната идея или постсезанизъм, които са феномени, характерни за българското изкуство.

Заедно с най-новата колекция от Националната галерия, Google представя и секцията в Google Earth Voyager, наречена "Открий България", която разкрива красотата на страната ни пред света – от древните извори до планините, където са се зародили митовете.

Google Arts & Culture осигурява интерактивен достъп до 1500 музея. Приложението е достъпно безплатно в мрежата за iOS и Android.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна