Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишни финансови отчети могат да се подават, освен в Агенцията по вписванията, и в 13 офиса на НАП

66% от всички финансови отчети към Агенцията по вписвания са подадени по електронен път, съобщи изпълнителният директор на Агенцията

Снимка: БГНЕС

Освен в Агенцията по вписванията, годишни финансови отчети на юридически лица с нестопанска цел ще се приемат и в 13 офиса на НАП. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова в интервю за предаването „Преди всички“. 

Неправителствени организации са притеснени от изискването за подаване на финансови годишни отчети до края на месец юни, въпреки че по силата на Закона за юридическите лица, влязъл в сила от 1 януари тази година, те имат 3-годишен срок за пререгистрация. Даскалова уточни, че въпросът е обсъждан с неправителствените организации на Съвет в Народното събрание. 

По повод на противоречията дали пререгистрацията отменя подаването на финансовите им отчети, тя поясни: "В случая обаче Агенцията няма как да прави правни становища и тълкувания по въпроса. При нас могат да се публикуват отчети единствено за юридически лица с нестопанска цел, които са се пререгистрирали, тъй като може да се публикува някакъв документ за даден субект, той трябва да има партида при нас, а тя се открива в момента на регистрация или пререгистрация“.

Даскалова съобщи, че вече има много пререгистрирани неправителствени организации и отчете значителен ръст на броя на подадените отчети по електронен път: „Само за юни подадените годишни отчети по електронен път са 80%, а малко над 66% от всички отчети до момента са подадени по електронен път“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна