Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 12 000 подкрепиха Национална гражданска инициатива 7000 за премахване на запрещенията

Снимка: БГНЕС

Близо 12 хил. души подкрепиха Национална гражданска инициатива 7000 за премахване на запрещенията. Подписката ще бъде внесена от инициативния комитет и самозастъпници днес в Народното събрание. Тя беше създадена на 27 март.

Кремена Стоянова, председател на инициативния комитет, обясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед", че около 14 хиляди души са информирани и вече знаят за действието на запрещението и неговите щети, които нанася на хората с увреждания:

"Запрещението е безумна мярка поради простата причина, че, ако искаш да защитиш някой, няма как да му отнемеш всички граждански права. Запрещението е равно на гражданска смърт. /…/ Много от хората въобще не знаеха за запрещението и за вредите. Много хора ни подкрепиха, много хора ни се обадиха с подкрепа. Аз лично не съм срещнала човек, който да ми откаже да се подпише в подписката. Хората смятат, че законовата рамка, предлагайки единствено и само запрещението като алтернатива за защитата, няма как да знаят, че има и по-демократични варианти. Да не говорим за това, че повечето хора не знаят, че Законът съществува от 1949 година, т.е. той е на 68 години“.

Стоянова заяви, че след внасянето на подписката в Народното събрание, комитетът се надява да бъде разгледан новият закон и да бъде приет:

"Новият закон, които предлага мерки за подкрепа, които гарантират, че техните права ще бъдат защитени и са дадени мерки, които да ги подкрепят само там, където имат затруднения. Той вече е минал на първо четене. Достатъчно хора са запознати".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна