Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 организации на хора с увреден слух искат официализиране на жестовия език

Снимка: Велина Махлебашиева

12 организации на хора с увреден слух искат официализиране на жестовия език. Това каза Митко Якимов, председател на Фондация "Глухи без граници", в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Фондация "Глухи без граници" е изпълнител на националното научно изследване на българския жестов език в резултат, на което са изготвени два продукта – речник на българския жестов език и научно описание на граматиката на българския жестов език:

"Ние, глухите, изразяваме нашата мисъл чрез жестове във виртуалното пространство и разбираме абсолютно всичко. Благодарим на МОН за това научно изследване, защото то помага за развитието на жестовия език, за неговите пътеки да достигне до повече хора. Основната цел е да бъде признат за официално чрез Конституцията, за да имаме равни права. Това е следващата стъпка от задачата ни – официалното признаване на жестовия език. До сега не е имало как да бъде признат, защото не е доказан като език. Сега с доказването, че съществува такъв език 12 организации за глухи сме внесли в Народното събрание нашето желание за официализирането на жестовия език в България".

"Основната ни цел е обучението на децата с увредено зрение и слух да бъде на жестов език, а също и вкарването му в масовите училища на децата, които желаят да го учат. Трябва повече хора да знаят този език, защото единственият начин ние да бъдем контактни с всички хора е, ако те знаят жестовия език", подчерта той.

Вече са отпечатани 500 бройки на речника:

"Те са изключително недостатъчни, защото има много глухи хора. Целта на речника е да се наложи стандарт на жестовия език. За да може всички глухи да го знаят и да разбират всички думи. Затова този речник трябва да достигне до всеки един от тях. С този речник се уеднаквяват всички жестове в България".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна