Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп може да отстъпи от идеята за рестрикции на китайските инвестиции в американския технологичен сектор

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп намекна във вторник, че може да облекчи исканията си за нови строги ограничения на китайските инвестиции в технологичните компании на САЩ и вместо това да разчита на закона от 1988-а година, който да бъде актуализиран от Конгреса и който да даде правомощия на правителството да преразглежда чуждестранните инвестиции, когато те представляват проблем за националната сигурност, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

"Разполагаме с най-великите технологии в света, като хората идват и ги крадат", посочи той в отговор на въпроси на репортери в Белия дом. "Трябва да се защитим и това може да стане чрез CFIUS", позовавайки се на междуведомствена група, известна като Комисия по чуждестранните инвестиции в САЩ (Committee on Foreign Investment in the U.S.), която наблюдава външните инвестиции, за да види дали те застрашават националната сигурност.

Той също така определи неотдавнашната информация на "Уолстрийт Джърнъл", според която администрацията на Белия дом планира още две инициативи в допълнение към CFIUS, за да попречи на Пекин да получава напреднали американски технологии, като "лошо изтичане... вероятно само скалъпено".

Ако подобно решение на Тръмп бъде факт на 30-ти юни, когато трябва да бъдат обявени нови търговски политики, това ще представлява значително отстъпление от последните заплахи, които президентът отправи спрямо Китай. Това може да бъде изтълкувано като подаване на Пекин на "маслинова клона" преди въвеждането на 6-и юли на високи мита за вноса в САЩ на китайски стоки за 34 млрд. долара, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Междувременно китайският президент Си Цзинпин призова всичките министри и провинции в страната да бъдат готови за "мащабна търговска война" със САЩ. Той отбеляза, че изглежда неизбежно САЩ да наложи от 6-ти юли високи митнически тарифи за вноса на китайски стоки за 34 млрд. долара годишно, но подчерта, че Китай ще отговори съобразно тези мита. Централната банка на Китай пък е в готовност да се въздържи от по-нататъшни покупки на американски държавни облигации.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна