Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инсталация в БЯЛО: дизайнерски проект на Теодора Спасова

БНР Новини
Фотография: Йоан Гълъбов, грим: Марина Младенова. Със специалното участие на Алекса.

Младата дизайнерка Теодора Спасова представя модната „Инсталация в БЯЛО“ в Чешкия център. Проектът е форма на представяне на концептуална мода извън традиционната функция на модния дизайн. Инсталацията присъства едновременно като медия и като експериментално поле за съвременната мода, където облеклото е само обект. Осезаемата липса на тялото е своеобразно изследване на взаимоотношенията между личност и облекло.
Теодора Спасова е възпитаник на Националната художествена академия, специалност „Мода” в класа на доц. Мариела Гемишева. Тя е съосновател и на международна модна марка и носител на „Златна игла“ на Българската академия за мода в категория „Млад дизайнер” за 2016 година. До този момент нейни инсталации и проекти са били представяни на Парижката седмица на модата и на различни модни подиуми в Дубай, Япония, Китай и Чехия.
Инсталацията може да бъде разгледана до 6 юли в залите на Чешкия център в София.
„Всеки контакт, случка, знание е вид невидима връзка между два или повече субекта. Моментът преди това е нищо, чист като БЯЛО, няма осезаем цвят, а вътре в себе си съдържа всички цветове. Случи ли се пресечна точка, връзката придобива реалност и се оцветява в палитрата на случилото се. „Инсталация в БЯЛО” е проект, визуализиращ хаоса от пресечни точки в момента преди да се случат“, казва Теодора Спасова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна