Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Симфония на хилядата" събира цвета на столичното музикантство на една сцена

Маестро Емил Табаков дирижира Симфония №8 от Малер
Снимка: НДК

Симфония №8, известна също като "Симфония на хилядата", създадена от Густав Малер с огромни мащаби и въздействие, е произведение, което много рядко се изпълнява у нас. Българската публика е имала шанса да го слуша на концерт през далечната 1991 г. На 27 юни в зала 1 на НДК тази творба ще увенчае фестивала "Софийски музикални седмици 2018", ще закрие официално едновременно сезона на Софийската филхармония и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Диригентът Емил Табаков, който и предишния път е ръководил изпълнението на "Симфония на хилядата" на наша сцена, гостува в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", за да разкаже с какъв артистичен апарат ще се опита да постигне нужното въздействие този път:


"Това е инициатива на Софийската филхармония по покана на директора Найден Тодоров отпреди една година. Аз му казах още тогава, че това е много сериозна задача и който не се е занимавал с нея, може да не знае точно какво представлява. Участва целият състав на Филхармонията, доста голяма част от Радиооркестъра, целият хор на БНР (диригент Любомира Александрова) с външни попълнения от хористи, цялата Капела към Филхармонията (диригент Славил Димитров) също с външни певци, поканени допълнително, Детския радиохор (диригент Венеция Караманова) - плътно около 80 човека, и Детския хор на Филхармонията (диригент Славил Димитров). Това е много сериозна задача не само за изпълнение, но и за организация." Маестро Табакова отбеляза, че намира за много добра идеята да бъдат поканени осем солисти - певци от Австрия, които добре познават стила на Малеровата музика.

След наистина сложна реализация и тежък репетиционен процес, тази вечер публиката в Националния дворец на културата ще види и чуе повече от 400 изпълнители и една от най-грандиозните творби от началото на ХХ век - Симфония №8 от Густав Малер. Концертът в зала 1 започва в 19 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени