Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на германските потребителски нагласи за юли в най-ниско ниво за 2018 година

Икономически институт GfK

Потребителските нагласи в Германия за следващия месец остават стабилни, но в най-ниски нива за настоящата година, тъй като набиращият скорост търговски конфликт между ЕС и САЩ оставя своя негативен отпечатък върху настроението на германските домакинства, показва последното проучване на немския институт GfK.

Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи за юли, остана на ниво от 10,7 пункта, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за негово ново понижение към 10,6 пункта. Въпреки че индексът остава недалеч от многогодишния февруарски връх от 11,0 пункта (най-високо ниво от октомври 2001 година), той задържа за втори пореден месец в най-ниско ниво от началото на годината.

"Поетият от американския президент Тръмп път по отношение на търговската политика спрямо ЕС предизвиква безпокойство, особено когато става дума за икономически очаквания", отбеляза германският икономически институт.

"Търговският конфликт между ЕС и САЩ става все по-интензивен и оставя ясен отпечатък върху настройката на потребителите в Германия", посочи анализаторът от GfK Ролф Бюркл.

Трябва да се има предвид, че частното потребление беше основен двигател за икономическата експанзия в Германия през последните години, намирайки подкрепа от рекордно високата трудова заетост, от все по-голяма сигурност на работните места, от увеличаващите се заплати с по-добро темпо, отколкото от инфлацията и от ниските разходи по заемите.

Влошаване бележи един от трите важните подиндекси, които определят настройката на германските домакинства през текущия месец (през юни), а именно икономическите очаквания, докато индексът, оценяващ очакванията за потребителските доходи, както и този, измерващ желанието за покупки, бележат подобрение, което е все пак сигнал, че икономическият растеж в Германия продължава да зависи от вътрешното потребление.

Индексът на икономическите очаквания се срина през юни с цели 14,1 пункта до 23,3 пункта, достигайки най-ниско ниво от повече от година насам. Една от основните причини за това е заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи високи мита върху вноса на автомобили от Европа, а автомобилната индустрия е водеща именно в Германия, след като вече са в сила високите американски мита за вноса на стомана и на алуминий.

Бизнесът в страната се притеснява, че и търговската конфронтация между САЩ и Китай може да навреди на германския експорт, който разчита в голяма степен на двете най-големите икономики в света.

За разлика обаче от влошаващите се икономически очаквания, индексът, определящ очакванията на германците за техните доходи, нарасна през юни до 57,6 пункта от 54,2 пункта през май, докато индексът, измерващ склонността им за покупки, също се повиши през текущия месец до 56,3 пункта от 55,9 пункта благодарение на стабилния пазара на труда и силното търсене на свежа работна ръка.

"Продължаващите отлични перспективи по отношение на заетостта очевидно надвишават сегашните негативни глобални икономически влияния върху индикатора", отбеляза Бюркл и добави: "Потребителската икономика в Германия остава непокътната, дори и да е по-малко динамична".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени