Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините Чепеларе и Смолян обявиха бедствено положение заради порои, орнжев код за цялата страна

3
Бедствено положение в Смолян
Снимка: БТА

Общините Чепеларе и Смолян обявиха бедствено положение заради проливните валежи. Преди час огромно свлачище затвори главния път Смолян - Пловдив. Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова обясни:

"В района на село Проглед свлачище голямо. В момента там работят екипите, полицията спира колите тука в района на Чепеларе и тези, които все още не са тръгнали нека да заобикалят за Смолян през обходен път.

Вследствие на обилните валежи всички реки повишиха нивата си значително. Наводнени са десетки частни и административни сгради.  За пореден път последната къща в смолянския квартал "Устово", собственост на семейство Соколови, е под вода.

Нищо не се прави. Благодаря на всички хора, които идват да помагат. Всеки път се наводнява това семейство, за трети или четвърти път, какво да кажем...
За какво плащаме ние тези данъци. Къде е "Гражданска защита"?

От областния и общинските щабове за защита при бедствия и аварии призовават гражданите да не се движат в ниските части на града, разположени по поречието на реките".


Над 20 сгради са били наводнен в Пазарджик заради дъжда, продължил два часа. На тел. 112 продължават да пристигат сигнали и за наводнени приземни етажи. Временно е затворена улица "Стефан Караджа", където преминаването на автомобили е невъзможно.  

Наводнен е и ромския квартал "Изток". Три от язовирите в общината преливат през преливниците, но ситуацията не е притеснителна, обясни директорът на пожарната комисар Иван Панайотов. Очаква се обстановката да се нормализира, тъй като валежите спряха, информира кореспондентът ни Невена Петрова.

Успокоява се ситуацията в община Ивайловград, където снощи в три села беше обявено частичното бедствено положение. Валежите спряха, а работата по възстановяване на разрушените пътни участъци продължава. Остават затворени подходите към селата Железино и Черна черква, където се разчистват струпаните от придошлите води камъни и наноси.

Всички села в района имат електричество, само в две няма вода. Частичното бедствено положение ще бъде отменено след приключване на кризата в селата ​Меден бук, Ленско и Соколенци.

Временно е спряно движението по пътя Асеновград - Смолян заради паднали скални отломки на пътното платно на около 10 км след Бачково, в близост до разклон за Югово.  Специализирана техника е започнала  разчистването на  участъка.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна