Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балет "Арабеск" представя две премиери

| обновено на 29.06.18 в 11:52

Юбилейният 50-и сезон на елитната трупа за съвременен танц Балет „Арабеск“ ще бъде тържествено закрит днес с две премиери – на книгата на Мила Искренова "50 години Балет "Арабеск" – „С корени дълбоко в небето" и на спектакъла "Свободно разположени мисли" на гост-хореографа от Германия Аршак Галумян.

Рефлексията върху времето, която свързва двете премиерни събития във вечерта, се налага от само себе си и вероятно неслучайно. Те увенчават финала на една наситена със събития юбилейна година, в която трупата се опита да направи равносметка и е обърната с поглед в бъдещето.

Юбилейният  албум „50 години „Арабеск“ – С корени дълбоко в небето“ не е история и хронология на трупата, макар че ги съдържа в себе си. Това е по-скоро албум на базата на архивния снимков материал на трупата, дело на различни фотографи. Всяка снимка е прозорец към световете, които сме имали щастието да обитаваме, ние – „Арабеск“. Тя е поглед към духовната биография на трупата, обяснение в любов към онези, отдадени, посветени, вдъхновени и неистови творци, наричани вече 50 години „Арабеск“.

Заглавието „С корени дълбоко в небето“ е аналогия със заглавието на последния цялостен спектакъл на Маргарита Арнаудова за Балет „Арабеск“, което пък е заимствано от стиховете на поета Биньо Иванов. То символизира червената нишка, свързваща духа на създателите с духа на младите в трупата и идеята за приемствеността, която е неизменна през всичките 50 години развитие на трупата.

Последните страници съдържат справочна част, в която може да се види богатият репертоар на трупата по години, имената на хореографите, композиторите, сценографите и техните постановки, както и изчерпателен списък на всички ръководители, танцьори, гост-солисти, педагози, репетитори, администратори, технически екипи и т.н., работили в трупата през 50-годишната ѝ история. Представен е също и настоящият състав на Балет „Арабеск“, разказват ръководителите на трупата.

„Свободно разположени мисли“ е спектакъл за Времето, което тече и никога не спира, но и за времето на нашия човешки живот. Той улавя моменти от живота на човешкото същество мъж или жена, и това как времето ги среща. В центъра на сценичното пространство е поставено дърво, но и пясъчен часовник в същото време – един вечен символ и своеобразен модел на Вселената и на човека по принципа на подобието. Спектакълът е абстрактен и дава възможност на публиката да сътвори свои собствени истории.

„Бях много щастлив да работя с толкова интелигентни и талантливи танцьори, които ме вдъхновиха да поставя този балет за много кратък период от време. Надявам се тази наша съвместна работа и изборът на млади немски композитори  да донесе удоволствие и наслада на българската публика!“ споделя хореографът Аршак Галумян.

Аршак Галумяне роден в Армения. Завършва балетното си образование в  в Ереван и в балетното училище към Балета на Хамбург. Като танцьор е лауреат на престижния балетен конкурс в Лозана. Дългогодишен солист на Щатсбалет, Берлин. В репертоара му влизат спектакли на почти всички световни колоси на хореографското майсторство като Джон Ноймайер, Иржи Килиян, Уилям Форсайт, Начо Дуато, Джером Робинс, Баланчин, Анжелин Прейокай, Орхад Нахарин, Джон Кранко, Жан Кристоф Мейлот и др. През последните години Аршак Галумян се реализира успешно като хореограф. 

В гала вечерта, с която ще бъде тържествено закрит 50-ия юбилеен сезон на Балет „Арабеск“, ще бъдат изпълнени букет от пиеси на чужди гост хореографи, работили с трупата през последните сезони: „Три чаши“ на Ноа Атар /Израел/, „Бла, бла“ на Морис Кози /САЩ/ и „Двойнственост“ на Лиз Лий /Великобритания/.

В звуковия файл чуйте още в интервюто на Росица Кавалджиева с Мила Искренова в предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени