Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бедстващите общини Смолян и Чепеларе обстановката постепенно се нормализира

Оранжев код за обилни валежи е в сила за 6 области, за Югозападна и Североизточна България кодът е жълт

В Пловдивска област започва оглед на залетите райони – при Садово и Асеновград

| обновено на 29.06.18 в 09:30
Снимка: smolyan.bg

Нощта в общините Смолян и Чепеларе премина без инциденти. Днес ще продължи работата по възстановяване на щетите, нанесени от наводнението, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

„Нещата се нормализират, няма нови сигнали. Още вчера започна отстраняването на щетите, така че днес продължаваме – ще се чистят шахти, улици и пътища. Смятам, че днес ще се нормализира животът в общината“.

„Усеща се вече намаляване на нивото на река Чая. Нямаме подадени сигнали през нощта за критични точки, нямаме бедстващи хора, но има нанесени много щети, свлачища, срутища. Все още е затворен пътят за село Забърдо, където има опасност от падане на една скала, която много се е пропукала. Реагирали сме, извикали сме групата алпинисти, така че днес периодично ще отваряме и затваряме пътя. Вчера след 19 часа имаме последен сигнал от село Зорница за свлачище. За момента нещата се поуспокоиха“, каза кметът на община Чепеларе Славка Чакърова. 

В предаването „Преди всички“ областният управител на Смолян Недялко Славов посочи, че през нощта не са постъпвали нови сигнали:

„Ситуацията е спокойна. Продължаваме с отстраняване на щетите от вчерашното бедствие, най вече в общините Смолян и Чепеларе. Предвид обилните валежи, преодоляхме критичната ситуация и не се стигна до по-сериозни поражения. Има материални щети по техническата инфраструктура, по обществените сгради. Важното е, че не допуснахме да бедстват хора“.

След оттичането през нощта водните количества по реките са в нормалните граници, посочи Славов и добави: "Не би следвало днес да имаме притеснения с реките. Спокойна е ситуацията и с язовирите. Въпреки обилните валежи нито един от язовирите на територията на областта не достигна до преливане".

От снощи основният път Смолян – Пловдив е отворен. Единственият затворен участък от републиканската пътна мрежа е участъкът Момчиловци – Лъки, каза областният управител. Той предупреди пътуващите да бъдат внимателни, защото на много места има паднали камъни или подкопаване на пътната настилка. 

Нормализира се обстановката и в Пловдив и областта, предаде кореспондентът на БНР в Пловдив Кремена Данева. В сила остава обаче частичното бедствено положение в Община Садово. Най-вероятно към обед то ще бъде отменено, каза в предаването "Преди всички" кметът на Савово Димитър Здравков. По думите му, все още ще остане затворен част от общинския път, свързващ Катуница с международния път Е-80. Има опасност за моста на входа на с. Катуница, добави той.

Снощи беше скъсана дига на река Чая в района на Катуница. Наводнени са земеделски земи и общински път, каза кметът Димитър Здравков.

„Нивото на реката пада, но земеделската земя, която е залята, е хиляди декари. Вече и в землището на Садово е залято, в скоро време сигурно и ще прехвърли. Коритото на река Чая от моста, който е на Катуница, до заустването в река Марица не е изчистено. Това наводнение е третото за 20 години. Прави се нещо частично, кърпи се и – нищо… В случая някой не си е свършил работата, не е изчистил коритото на реката – Напоителни системи и Басейнова дирекция. Има земеделски производители, на които хиляди декари земеделски земи са залети, а до този момент само са влагали пари и когато трябва да започнат да си връщат парите, земите са залети. Кой ще им помогне на тях, като нямат и застраховки? Тези хора са нула“.

През цялата нощ е продължило отводняването и в Съединение. 

Тази сутрин започва оглед на щетите от поройните дъждове и в община Асеновград. От Областното пътно управление съобщиха, че е проходим пътят Асеновград – Смолян в района на Нареченски бани и Бачково, но предупреждението към шофьорите е да са внимателни заради опасност от падащи камъни и свличане на земна маса.

Охранява се пътят над Асенова крепост. Свлачище от вчера затруднява движението към селата Лясково, Добралък и Яврово, а днес комисия ще преценява какви са възможностите за възстановяването.

Оглед ще бъде извършен и в село Тополово, където има отнесени участъци от пътните настилки.

В пожарната в Пловдив през нощта е постъпил сигнал за паднало дърво на ул. „Златорог“, в район Източен, като са нанесени материални щети на автомобил.

На територията на областта няма бедстващи хора.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени