Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: ЕС трябва да работи за споразумения с африканските държави

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП
Снимка: БГНЕС


„Европейските лидери са се разбрали мигранти, които идват в страни от първа линия – България, Гърция, Италия, да бъдат солидарно преразпределени в други страни. Става дума само за мигранти, които имат правото да получат статут на бежанец“. Това коментира в предаването „Преди всички“ евродепутатът Андрей Ковачев. По думите му предложенията на българския премиер се приемат - за засилване на „Фронтекс“, да се изпълнява споразумението с Турция и подобни споразумения да бъдат сключени със страните от Северна Африка, за да не се допуска повече такава миграционна вълна към ЕС.

“Добре е, че се постигна споразумение и ще се увеличат средствата за справяне с проблема „Миграция“, че се тръгва към такива реални споразумения между ЕС и африканските държави, където да се създават платформи и места, където да се извърши оценката и решението – кой е наистина бежанец от война или някакво преследване и кой е мигрант по икономически причини и няма правото да дойдат на територията на ЕС. Много важно е решението, че няма страната, която е на първа линия, да носи тежестта на този проблем и ще има солидарно решение на въпроса“.

Трябва да работим за споразумения между ЕС и всяка от страните в Северна Африка, включително и за създаване на центрове там, категоричен е евродепутатът. По думите му тези центрове ще бъдат създадени срещу съответното заплащане от ЕС.  

Според Андрей Ковачев решението между европейските лидери подобрява ситуацията на германското правителство.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна