Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благой Станчев: Липсва нагласата, че трябва да заделяме средства за превенция

Язовир в Хасковско
Снимка: БГНЕС

„Плановете за намаляване на риска от наводнения за всяка област са десетки милиони левове. Въпросът е да се приоритизират разходите и най-високо рисковите дейности да бъдат поставени с искане за съответното целево финансиране“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Благой Станчев – парламентарен секретар на Националното сдружение на общините в България. Според него и на местно, и на национално ниво ни липсва нагласата, че трябва да заделяме средства за превенция. Предпочита се да се насочват средства към нещо видимо за гражданите, а това, което може да даде ефект след години, когато се случи бедствието и ще ни защити, го оставяме на заден план, добави той.

Бюджетът на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е 70 млн. лв., посочи Станчев и добави, че на тези пари се разчита и за превенция, и за нанесени вече щети след бедствия. Парите не достигат нито за едното, нито за другото, категоричен е той.

Станчев подчерта, че контролни органи има достатъчно и проблемите са ясни, основният проблем е с финансирането и приоритизирането му:

"До средата на миналата година исканията към междуведомствената комисия бяха за 230 млн. лв. на фона на бюджет от 70 млн. годишно. Очевидно е, че е по-ефективно да инвестираме в превенция, отколкото след това за преодоляване на щети. Между 8 и 10 пъти по-евтино би било, ако се инвестира в превенция".

Станчев не се съгласи с твърдението, че нищо не се прави и положението е безизходно: "Полагат се усилия. По наша инициатива, по инициатива на Сдружението на общините, във взаимодействие с Агенцията по метрология, беше подготвен законопроект относно поддържането на язовирите и той беше приет от парламента. Съществуваше едно неприемливо положение – за всички язовири еднакъв режим на контрол, по няколко пъти проверки в годината, назначаване на оператори на язовирни съоръжения и т.н., за което общините като основни собственици на язовири нямаха ресурс да ги извършват. Ние не приоритизирахме дейностите си и респективно финансирането за това. В голямата си част общините нямаха възможност да изпълняват предписанията за реконструкции на язовирните стени. Стигна се до решението да се създаде държавно предприятие, което да поеме рисковите язовири, които общините решат да им прехвърлят. Имат 3 месеца да решат. Ще разчитаме обаче да бъде решен проблемът с финансирането на това предприятие, за да не се окаже, че прехвърляме проблема от едно място на друго“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна