Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автобусни превозвачи: Готови сме за социален диалог, но в условията на свободна воля

Снимка: БГНЕС
Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта, Националният съюз на превозвачите, както и  браншови организации в пътническия транспорт представиха решение за обединение на автобусния бранш. Позицията на представителните организации е, че обединяването на товарния с пътническия транспорт в единна камара няма да бъде в помощ, тъй като има специфични разлики в превоза на хора и на стоки.

След като премиерът Бойко Борисов оттегли проектозакона за създаване на Българска автомобилна камара, автобусните превозвачи отправиха покана до всички национално представени сдружения в пътническия транспортен сектор за обединение. Това обясни Ивайло Константинов, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и допълни какво е възможното решение относно закона предвиждащ новата транспортна камара:

Държавата иска от нас да бъдем единни и ние сме готови да приемем предложението, така че дали ще има камара, дали ще има конфедерация - пътническият бранш е единен и очакваме по-нататъшните действия на всички колеги от бранша.

От какво има нужда браншът на автобусните превозвачи, обясни Магдалена Милтенова, представител на Браншовия съюз за стопанска инициатива:

Това, което всъщност е необходимо на бранша, е да бъде регламентирана неговата представителност чрез действащите сега закони, а не чрез създаването на нов закон. Важно е да кажем къде остава принципът на доброволното сдружаване, когато създадем нов закон? Къде остават принципите на Европейския съюз за социалния диалог? Истината е, че ние трябва да бъдем страна в този диалог, трябва да бъде конкурентоспособни на пазара, но това трябва да става в условията на свободната воля на страните.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна