Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: БГНЕС

Основна тема за западния печат е споразумението по мигрантския въпрос между германския канцлер Ангела Меркел и вътрешния ѝ министър Хорст Зеехофер.

"Гардиън" цитира Зеехофер, според който е постигната "ясна договорка как да се предотврати нелегалната имиграция през Австрийско-германската граница в бъдеще".

След като Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и Християнсоциалният съюз (ХСС) на Зеехофер постигнаха споразумение, сега на ход е другият участник в управляващата коалиция - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), отбелязва вестник "Зюддойче цайтунг".

 "За да оцелее, Меркел се съгласи на мигрантски лагери", пише "Ню Йорк Таймс". Вестникът определя споразумението като "впечатляващ обрат" за канцлера, считана за носител на европейския либерален ред, но подложена на натиск от крайнодесните в страната и консерваторите в коалицията ѝ.  

Тази седмица депутатите в македонския парламент трябва отново да одобрят договора с Гърция за името Северна Македония, припомня скопският "Вечер". Според Конституцията президентът Георге Иванов, който е против договора, е длъжен да подпише указа, ако парламентът за втори път даде зелена светлина, отбелязва "Вечер".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна