Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 часа класическа музика в лятната програма на австрийската обществена телевизия и радио

Концерт в двореца Шьонбрун във Виена

Програмата на културните събития  в Австрия през летния сезон вече започна и по традиция впечатлява със своето разнообразие, включващо музикални и театрални фестивали, както и мащабни като организация самостоятелни гала концерти на сцени под открито небе.

За почитателите на класическата музика, които нямат възможност да посетят лично предпочитаното от тях събитие, австрийската държавна телевизия ORF също е подготвила своята лятна програмна схема със забележителен брой директни излъчвания на концерти,  оперни и оперетни спектакли от актуалния афиш  на австрийските летни музикални фестивали.

Своеобразно начало постави предаваният директно от ORF грандиозен гала концерт с участието на Виенската филхармония на открита сцена в красивия бароков парк на двореца Шьонбрун. Концертът е ежегоден и се провежда за 15 пореден път под надслов „Концерт в лятна нощ“. Тази година на пулта застана руският диригент Валерий Гергиев, а  солист беше световната оперна звезда Анна Нетребко. Този концерт се провежда традиционно с безплатен вход, а неговата цел е популяризиране на  класическата музика.

Съществен принос към тази кауза има и австрийската обществена телевизия ORF, която от 15 години неизменно предава директно събитието от сцената сред императорските градини на двореца Шьонбрун.

По официални данни тази година концертът е  бил посетен в парка от 120 000 души, а 762 000  са проследили директното излъчване на австрийската телевизия ORF, което поставя своеобразен рекорд на зрителски интерес.

Своето възхищение от културната политика на ORF изрази и самият диригент на концерта Валерий Гергиев. По време на пресконференция преди събитието, той се обърна към директора на австрийската държавна телевизия  с думите: „Сътрудничеството  между австрийската телевизия и Виенската филхармония е пример как трябва да функционира едно истинско, прекрасно партньорство на всички нива, с всички необходими елементи. Не е тайно, че дори големи телевизионни канали в днешния медиен свят не считат класическата музика за свой приоритет, но австрийската ORF го прави и това е съществената разлика!“

В потвърждение на тази констатация и думите на маестро Валерий Гергиев  е официалната  информация и статистика  на австрийската държавна телевизия, според които в програмната схема на лятото  на 2018 г. са планирани над 500 часа, в които да  бъдат излъчвани директно концерти, оперни и оперетни спектакли, както и специално заснети репортажи от летните фестивали. От тези часове 200 са телевизионен ефир, а 300 часа са радио ефир.

Телевизионните излъчвания на сценични продукции през лятото на 2018 г. ще бъдат 50 на брой.  Сред тях се отличават  директните предавания на две оперни премиери  от фестивала в Залцбург през август тази година – на „Вълшебната флейта“ от Моцарт и „Саломе “ от Рихард Щраус. Ще бъде излъчена и постановката на „Графиня Марица“ от Имре Калман от  оперетния фестивал Мьорбиш, който се провежда на ефектната открита сцена, построена на красивото езеро Neusiedler See в австрийската област Бургенланд. На запис в телевизионния ефир ORF ще бъде излъчена и оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман – постановка от репертоара на Фолксопер, както и запис на 4 спектакъла  на  Виенската Щатсопер  от афиша на сезон 2017/2018, а именно „Симон Боканегра“, „Риголето“ и  „Травиата“ от Джузепе Верди, както и „Вълшебният стрелец“ от Карл Мария фон Вебер.

Австрийската телевизия ще излъчи на 15 юли и традиционната оперна гала „Класика под звездите “ с участието на световноизвестното мецосопрано Елина Гаранча. Този гала концерт се провежда на открита сцена, построена в абатство Гьотвайг, което е част от Бенедиктинския орден и се намира в областта Долна Австрия. Оперетата „Веселата вдовица“ от летния афиш на театъра в Баден също ще  бъде предавана от ORF, а постановката е посветена на 70-годишнината от смъртта на композитора Франц Лехар. Ще бъдат излъчени и голям брой матинета, както и концерти от програмата на фестивала в Графенег, включително и директно предаване от изпълнението на  „Военен реквием“ от Бритън на 17 август.

На 26 август австрийската държавна телевизия ще излъчи запис от спектакълана рядко изпълняваната опера „Ермионе“ от Джоакино Росини, чиято постановка ще се играе в рамките на тазгодишния летен фестивал Tiroler Festspielen Erl, а централната партия ще бъде изпълнена от забележителното българско сопрано Мария Радоева. Тематичен акцент в лятната програмна схема на австрийската обществена телевизия е поставен и на 100-годишнината от рождението на гениалния американски композитор, диригент и педагог  Ленард Бърнстейн, която ще бъде чествана на 25 август. Австрийската програма ORF2 ще излъчи през август документални филми за твореца, както и запис от легендарното концертно изпълнение на симфонията-кантата „Песен за земята“  от Густав Малер, състояло се през 1972 г. в Тел Авив под диригентството на Ленард Бърнстейн.

Анонсирайки политиката на австрийската обществена телевизия и радио, директорът Александър Врабец  обяви, че годишно ORF инвестира около 100 милиона евро в своята културна програма. Интересни данни от статистиката  показват, че  специализираният телевизионен канал за култура ORF III достига всекидневно до 700 000 зрители в ефир.

Обществената радио програма за култура Ö1 осъществява  годишно повече от 150  директни излъчвания на концерти  и спектакли, както и редовно предава концерти на радио-симфоничния оркестър към ORF.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна