Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ораторията "Меланхолична красота" от Георги Андреев с европейска премиера в София

Четвъртото издание на музикалния фестивал „Песни на живота“ ще бъде открито с европейска премиера на ораторията „Меланхолична красота“ от Георги Андреев по текст на Скот Керънс. Събитието е част от многобройните мащабни проекти на продуцентската компания „Варна Интернешънъл“ и отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на 49 000 български евреи по време на Холокоста.

На 5 юли в столичната зала „България“ и на 7 юли в Летния театър в Стария град на Пловдив от 19 часа, ще се съберат над 200 изпълнители от Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и Детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, солисти от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с главен диригент Георги Андреев, както и гостуващите хорове Voices Rising and Vocal Point от Консерваторията за млади артисти от Средния Запад в Чикаго, САЩ; еврейският камерен хор Lachan от Торонто и Holly Blossom Temple Choir и Temple Singers от Канада. Солисти ще бъдат Деси Добрева, Боян Василев, Петър Петров, Осман Мусаоолу и  Иван Ангелов. Творбата ще дирижира американецът Хенри Лек, който ръководи и премиерните изпълнения в САЩ преди седем години.

Мащабната оратория „Меланхолична красота“ от Георги Андреев прозвучава за първи път на Втория фестивал „Песни на живота“ през 2011 г. в САЩ - изпълненията са в Кенеди център - Вашингтон, „Ейвъри Фишър хол“ в Линкълн център - Ню Йорк и Уанг Тиътър в Градския център за изпълнителско изкуство в Бостън, с а отзивите в пресата са блестящи.


Чуйте в звуковия файл интервю с композитора Георги Андреев за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", в което той разказва спомени за първите изпълнения на ораторията му.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна