Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Чанков: Тактически съюз между Европа и Китай е възможен

Тактически съюз между Европа и Китай е възможен, Китай дава доброжелателни сигнали за това, коментира в предаването "Събота 150" доц. Георги Чанков, преподавател в катедра "Международни отношения" в Университета за национално и световно стопанство. Стратегията на Пекин за следващите може би 100 години е въплътена в проекта „Един пояс – един път“ и на богатата западна част на Европа с този си проект Китай се опитва да подскаже, че дългосрочно пътят е един и той води на изток, допълни той.

"Ако целта на Китай е да стигне лесно, бързо, сигурно до богатите си пазари в Западна Европа, то точно в момента политиката на Съединените щати дава някаква допълнителна възможност да се договорят тактически съюзи за улесняване търговията на Китай с Европейския съюз като алтернатива", смята Георги Чанков.

Разграничавайки отделните силови центрове в Европейския съюз, Чанков посочи, че Европейската комисия, на която властта никога не й достига, се притеснява, че няма да може да контролира този процес на сътрудничество, а предвид търговските й правомощия смята, че й се полага да управлява всички тези преговори и да подписва договори:

"Разбира се, Европейската комисия трябва да си даде сметка, че става въпрос за нещо повече от обикновена търговия. Има твърде много политически съставки тук. От друга страна има страни-членки на Европейския съюз, които от засилено сътрудничество с Китай няма да спечелят осезаемо, или са под чуждо влияние. В смисъл: на тях им се подсказва, че не бива да се престарават в това отношение."

Към страните от формата „16+1“, които все още не са част от ЕС, той проявява ревност, подобна на опита на беззъбо куче да стиска мършав кокал, но и не го отстъпи на другите кучета, каза още Георги Чанков:

"Но Европейският съюз в сегашното състояние, погълнат от няколко кризи, не е в състояние да предложи нито на страните извън състава си от района, нито пък даже на страните-членки кой знае колко големи перспективи за развитие. Страните-членки на Европейския съюз от Източна Европа - за тях вече се смята, че те са натрупали достатъчно опит, получили са достатъчно финансова и друга помощ и следва сами да се оправят със свободната конкуренция вътре в Съюза. Те не са съгласни. Те търсят допълнителни източници за развитие, допълнителни перспективи. Китай е в състояние да предложи всичко това."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени