Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Арман Постаджиян: В медицината винаги успоредно с ефикасността на медикаментите се изследва и тяхната безопасност

Снимка: Архив

Изпълнителната агенция по лекарствата обяви, че блокира продажбата на лекарствени продукти, съдържащи валсартан, поради наличие на вероятно канцерогенен примес в активното вещество. Съставката валсартан е част от медикаменти за високо кръвно, сърдечна недостатъчност и терапия след инфаркт.

Няма нищо страшно в това, че ще стигне до замяна на една молекула с друга, така че някакво притеснение, че хора ще останат без медикаменти, е по-скоро напразно, но трябва да има задължителна консултация с лекар. Това обясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед" кардиологът проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България и началник на Отделението по кардиология в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Анна“ в София:

"В България разполагаме с множество медикаменти, които биха могли да заменят тези субстанции с други субстанции. Във всеки случай пациентите, които до момента са били на някоя от съставките, която е посочена като рискова, трябва да се обърнат към своя лекар, за да може той съобразно тяхното състояние, стойности над нормалното налягане, риск и досегашен опит с други медикаменти, да предпише по медицински показания това, което счита за най-уместно. Подобни заместители съществуват, така че не смятам, че това нещо ще доведе до невъзможност хипертоници да бъдат лекувани. Смятам, че има достатъчно съставки, които да могат да заменят съществуващата. Със сигурност е притеснително, че има съмнение за наличие на канцерогенен примес в активното вещество на някои лекарства и е нещо, което налага агенциите на международно ниво, които следят производството на активна субстанция от определените места, където това се прави, да разнищят ситуацията, така че да има ясен и категоричен отговор до каква степен това производство или други производства биха могли да бъдат засегнати, защото подобно нещо идва като гръм от ясно небе. Не си спомням за подобен случай за изтегляне на такива лекарства, но в медицината винаги е имало процес, в който успоредно с ефикасност на дадените средства като действие се изследва и тяхната безопасност".

Цялото интервю с проф. Арман Постаджиян можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна