Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отговаря на решението на гръцкото правителство да експулсира руски дипломати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Гърция изгониха двама руски дипломати и забраниха влизането в Гърция на още двама заради опити за намеса във вътрешните работи на страната. Според в. „Катимерини“ става дума за опит за подкопаване на споразумението със Скопие за името на Македония. 

Русия заяви, че ще отговори реципрочно на решението на гръцкото правителство.

Междувременно говорител на властите в Атина каза, че Гърция иска добри отношения с всички страни. Но подчерта, че Гърция не може да приеме поведение, което нарушава международните закони.

Съобщението за експулсирането на руските дипломати бе направено от медии, които се позовават на анонимни източници. Според тях вече е започвала процедурата по експулсиране на двама руски дипломати, а със забрана за влизане в Гърция са други двама.

Тиражираната версия е, че руските дипломати са направили опити за засилване на руското влияние в общини, митрополии и в Света гора. С финансово стимулиране те се опитвали да получат информация, свързана с националната сигурност, както и да се намесват във вътрешните работи на страната. Съобщава се, че е засечен опит за подкуп на висш правителствен служител. Медиите в коментари предполагат, че са намесени руски икономически интереси в Гърция.

Според „Катимерини“ експулсирането е наредено след предполагаем опит на руските дипломати да подкопаят споразумението със Скопие за името на Македония, чието подписване миналия месец сложи началото на края на 27-годишен спор. Очаква се това споразумение да отвори пътя на Македония към членство в НАТО, с което алиансът навлиза в региона на Западните Балкани, където в момента Русия и Запада се борят за влияние.

Все пак не се предполага, че ще се стигне до рязка промяна в традиционно добрите отношения между Атина и Москва. Очаква се изявление по случая от страна на министъра на външните работи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна