Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалната комисия към НС прие спешни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Парламентарната социална комисия прие на второ четене спешни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. Те бяха внесени от депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти. Промените се наложиха, за да не загубят хора с увреждания добавките си за социална интеграция, след като Върховният административен съд отмени разпоредби от Правилника за прилагане на закона, свързани с тях. Председателят на комисията доктор Хасан Адемов каза:

"Това, което правим в различните типове интеграционни добавки, това, което беше записано в правилника, го преместваме сега в закона. Целият проект е огледан отвсякъде. Взети са предвид всички възможни хипотези, на всички групи, защото те не са една и две. Има такива, които имат експертни решения, които продължават след решението на съда. Други, които са в процедура по производство. Всички тези групи сме ги уредили по отделен начин с текстовете".

Близо половин милион души получават добавки за социална интеграция, като те са различни видове - за транспорт, за обучение, за телекомуникационни услуги, лекарства и други. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!