Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Горешляци 2018" - празници за различни възрасти и вкусове

Традиционните Празници на минералната вода, здравето и дълголетието - "Горешляци" в Банкя се откриват на 14 юли с фермерски пазар, концерт и детски ателиета по грънчарство и редене на мъниста и ще продължат до 22 юли.

Кметът Рангел Марков каза пред Радио София, че в тазгодишната програма са предвидени както на традиционни, така и на иновативни събития, които се очаква да предизвикат интереса на жителите и гостите на града. Най-важният ден е 15 юли - храмовият празник на църквата в Банкя, когато се прави водосвет и курбан за здраве. След курбана ще бъде проведен обеден фолклорен концерт в парк "Ротондата". Вечерта е празничният концерт "Горешляци 2018" с участието на Братя Аргирови, финалистите от "Гласът на България" Димитър Атанасов и Христо Младенов, джаз-формация "София", както и младата певица Валя Нушева.

Празничната програма ще продължи на 17 юли с концерт на Софийския духов оркестър, фолклорен ансамбъл "Банкя", както и представянето на книгата "София - от седем извора вода". За ценителите на киното е един от специалните акценти в "Горешляци - 2018", посочи Рангел Марков:

Повече от десетилетие в Банкя не е имало кино на открито. Отново в парк "Ротондата" с вход свободен, а филмът е "Посоки" на режисьора Стефан Командарев. Лятното кино ще бъде в петък, 20 юли, от 21.00 часа.  
 
Добре познатият парад на ретроавтомобили ще се проведе на 21 юли. Макар че официалното закриване на празниците е на 21 юли, на 22 юли - в парк "Кестените" всички, които са изкушени от рисуването - професионалисти и аматьори, могат да се включат в традиционния пленер на открито.  

Програмата е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г.
Чувствайте се поканени и изберете своето събитие от "Горешляци 2018".

ПЪЛНА ПРОГРАМА -Кликнете за голям размер

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени