Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Неотъпкана пътека" води камерни музиканти и меломани в Ковачевица

„Неотъпкана пътека” е наречен новият фестивал за камерна класическа музика, чието първо издание ще се състои от 3 до 6 август 2018 г. Концертите ще бъдат в читалище “Светлина” в село Ковачевица и в Дома на културата в град Гоце Делчев.


Фестивалът ще събере класически музиканти от България и чужбина с многогодишен опит и международна кариера. Следвайки традициите на известни европейски и американски фестивали, организаторите имат за цел да представят вдъхновяващи творби на камерната класическа музика сред великолепната природа, древна история и традиции на Западните Родопи.


Идеята е на пианистката Лора Чекорватова и нейния съпруг - цигуларя Георги Вълчев, които от дълги години живеят и работят в Ню Йорк. Те са поканили още цигуларя Никола Таков, оперната певица Мариана Карпатова, артистичното семейство от Тексас Вангел Тангъров, кларинет, и Екатерина Тангърова, пиано, както и Веселин Тодоров, виола, и Христо Танев, виолончело.

Програмата на четирите концерта (три в с. Ковачевица и един в гр. Гоце Делчев) е разнообразна стилово и предполага представянето на различни камерни ансамбли. Повечето от произведенията са избрани заради участието на кларинета. Присъства, разбира се, и музика от български автори.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" пианистката Лора Чекоратова и цигуларят Никола Таков разказаха за идеята да се направи фестивал за камерна музика в Западните Родопи. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.