Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на европейските борси след слаби данни за китайската икономика

В началото на седмицата европейските фондови индекси се оцветиха в червено, тъй като инвеститорите реагират на днешната серия смесени до по-слаби икономически данни от Китай, които само подчертават притесненията около ескалиращото търговско напрежение между Вашингтон и негови важни партньори в лицето на Пекин и на Европейския съюз.

Забавянето на китайският икономически растеж през второто тримесечие и слабите данни за индустриалното производството и бизнес инвестициите през юни се отразяват негативно на минно-добивните, индустриалните и автомобилните компании, тъй като тези сектори се осланят и най-много на солидния растежа на втората по сила световна икономика.

Индексът STOXX Europe 600 Basic Resources се понижава с 0,85%, а STOXX Europe 600 Automobiles & Parts Index - с 0,72%.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 пък се понижава с 0,3%, парирайки част от поскъпването си с 0,7% през миналата седмица. Германският индекс DAX 30 се понижава с 0,13%, френският CAC40 - с 0,33% и британският FTSE100 - с цели 0,84%. Днешното поскъпване на еврото и на британската лира спрямо щатски долара също се отразява негативно на европейските борси и по-специално на акциите на експортните компании.

Най-солиден спад има при акциите на минно-добивните компании, като акциите на Glencore PLC се понижават с 1,29%, на Boliden - с 1,87%, на BHP Billiton PLC - с 1,54% и на стоманодобивна компания ArcelorMittal SA - с 0,96%.

Днешното рязко понижение на петролните цени се отразява негативно на енергийния сектор, като акциите на British Petroleum се понижават с 1,87%, а на Royal Dutch Shell - с 1,76%.

На другия полюс са акциите на Deutsche Bank, които нараства с над 7%, след като германският кредитор изненадващо представи свои доста по-добри от очакваното прогнози за печалбите и приходите през второто тримесечие на годината. Това помогна за известно подобрение на целия банков сектор, като Stoxx Europe 600 Banks index се повишава с 0,25%.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна