Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на петролните цени в очакване на новини от срещата между Путин и Тръмп

Петролните фючърси се понижават с между 1,5% и 2,0% по време на търговията в понеделник с оглед на продължаващите сигнали за постепенно възстановяване на нарушените доставки в световен план, както и в резултат на информации, че САЩ обмислят да освободят част от стратегическия петролен резерв преди ноемврийските междинни избори.

Според "Уолстрийт джърнъл" и Блумбърг администрацията на Доналд Тръмп има намерение да ограничи поскъпването на петрола и респективно на бензина преди междинните избори за Конгрес, които ще се проведат през ноември, като вземе решение за реализиране на петрол от стратегическите резерви в размер между 5 млн. и 30 млн. барела дневно.

В същото време продължават да отслабват опасенията, свързани с нарушените доставки в световен план, след като през миналата седмица базираната в Триполи компания National Oil Corp. обяви, че е възстановена работата на четири либийски нефтени пристанища и че износът от техните петролни терминали ще се върне скоро към нормалните. Трябва да се има предвид, че либийското петролопроизводство спадна до едва 527 хил. барела на ден от 1,28 млн. барела през февруари, след като бяха затворени тези важни пристанищни терминали. Възстановяването им към нормален ритъм на работа обаче може да доведе до завръщането на глобалния петролен пазар на около 700 хил. барела петрол дневно.

Пазарните участници също така изглеждат притеснени, че по-нататъшна ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай може да засегне глобалния икономически растеж и респективното потреблението на петрол в световен план.

Фючърсите на петрола срот брент с доставка през септември се понижават с около 2% към 73,70 долара за барел, отправяйки поглед към неговото дъно около 73,40 долара от 11-ти юли (най-ниско ниво от 21-ви юни насам) и след като те отбелязаха през миналата седмица спад от 2,3 на сто. Трябва да се има предвид, че петролът сорт брент поскъпна към и малко над психологическата бариера от 80 долара за барел през юни и след това в началото на юли в резултат главно на сериозни проблеми с доставките на либийски и на венецуелски петрол и с оглед на притеснения, че САЩ ще окаже натиск върху всички купувачи на ирански петрол да сведат до нула техните доставки от Техеран от ноември тази година.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август се понижават с 1,56% към 69,80 долара за барел, следвайки спад с 3,8% в рамките на предишната седмица.

Днес вниманието на петролните пазари е насочено към срещата на президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки, Финландия. Има спекулативни очаквания, че Путин може да използва срещата, за да увери Тръмп, че Русия ще изпълни поетия ангажимент на последната среща на "ОПЕК+" за общо увеличаване на добивите с до 1 млн. барела дневно с цел попълване на получената през последните месеци дупка в петролните доставки.

Според стоковият анализатор Томас Пъг от Capital Economics има известна вероятност Путин дори да се ангажира с по-голям от договорения от "ОПЕК+" допълнителен добив на петрол. Повод за тази прогноза даде изказване от края на миналата седмица на руския енергиен министър Александър Новак, че Русия и останалите производителки могат да увеличат добивите с и над 1 млн. барела, ако на пазара се появи  нов недостиг. "Ако се нуждаем от повече от 1 млн. барела дневно, не изключвам, че можем бързо да го обсъдим и да вземе бързо решение", посочи Новак, цитиран от Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени