Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калуди Калудов - апостолът на красивото пеене

Калуди Калудов
Тази седмица в „Кой кой е…“  ви срещнахме с един от най-обичаните наши оперни певци и тенори, постигнал световна кариера – Калуди Калудов.  

Роден е на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско.

През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска и продължава да се развива като тенор като ученик на известния наш певец и музикален педагог Никола Николов. 

Калуди Калудов е нареждан от ценителите на операта в челото на тенорите в света. Пял е във Виенската Щатс Опер, Ла Скала, Лисео (Барселона), Ковън Гардън, Метрополитън и други световни оперни театри. Изпълнявал е главните тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе, Леонкавало и др. Партнирал е на изпълнители от световна класа и е работил с диригенти от световна величина, като Рикардо Мути, Фабио Луизи, Клаудио Абадо. 

От 1990 г. живее за постоянно в Полша и пее в най-големия полски оперен театър "Театр Велки" във Варшава. През 1992 г. създава и е артистичен директор на Фестивала за вокална музика "Viva el canto" в полския град Чешин. От 2003 г. е преподавател в Музикалната академия на Катовице. След 1994 г. Калуди Калудов ръководи няколко майсторски класа в Полша, Италия и България.

Казва, че мечтите му са реалистични. Пояснява, че до този момент се е смятал за апостол на красивото пеене и е искал да пътува от място на място, "под всяка паланка да направи покривче", където да създава майсторски класове и да обогатява хората с начина си на мислене. Сега обаче мечтата му е да си построи студио и да посреща ученици от цял свят, които да остават и да се учат от него, а за какви други планове има занапред Калуди Калудов - чуйте в звуковия файл.   


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна