Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Соколов: Тръмп е наясно, че няма да е президент завинаги и ще трябва да се върне към бизнеса си

Снимка: Ирина Недева

Не бих казал, че поведението на Доналд Тръмп предизвиква сътресения в сферата на сигурността толкова, колкото подлага на тест съществуващите споразумения и сътрудничеството с партньорите на САЩ от Европа и Азия. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Мартин Соколов, експерт по сигурност от Центъра за изследвания по националната сигурност и отбрана към БАН. До вътрешни сътресения в САЩ, според него, ще доведе това, че американският държавен глава е заявил, че вярва на руския президент Владимир Путин повече, отколкото на собствените си служби.

„Иначе това, което каза Тръмп на пресконференцията в Хелзинки не е нищо по-ново от това, което говори от президентската си кампания насам. В този смисъл не трябва да сме изненадани и няма какво толкова да стресира ситуацията, защото Америка не е президентът Тръмп“.

За да разберем президента Тръмп, трябва да съберем човека Тръмп и бизнесмена Тръмп. Човекът е нарцисист, а бизнесменът иска печалба и добри контакти, обясни Соколов:

„Тук се получава връзката, че президентът Тръмп е идеалът за човека Тръмп - инструментът на бизнесмена Тръмп. Трябва да отбележим, че от края на 80-те години още той пътува към тогавашния Съветски съюз, има огромно желание да инвестира в недвижимо имущество там, да построи своя небостъргач и хотел. Мога да направя и препратката и след срещата между него и Ким Чен-ун за това как той коментира плажовете и въобще каква природа има в Северна Корея. Тръмп е пределно наясно, че няма да е президент завинаги и след това той ще трябва да се върне към бизнеса си и какъв по-добър начин за него да има по-проспериращ бизнес сетне, ако сега натрупа съответните контакти“.

Тръмп не е кариерен политик и когато е дошъл от бизнеса, не е бил запознат откъде точно идва информацията, както и с формите на поведение, припомни Соколов. Той коментира, че наблюдаваме „Америка на две нива - това, което Тръмп желае, казва и прави и това, което всъщност са интересите на САЩ и те продължават да ги преследват“. Той даде за пример разширяването на санкциите срещу Русия и задълбочаването на ангажимента на САЩ в Украйна, откакто Тръмп е в Белия дом.

„Всичко продължава да е, както е. НАТО и Европейският съюз ги има много преди Тръмп, ще ги има много след него и след Путин. Ще продължат да функционират, както са. Да, може да бъдат подложени на тест, на изпитание от това, което казва и говори Тръмп, но ще бъде единствено тест“.

На 6-и август влизат в сила американските санкции срещу Иран. В същия ден ще влезе в сила и блокиращият закон на Евросъюза. Същевременно Евросъюзът и Япония случиха споразумение за свободна търговия, а Токио ще отмени митата на 94% от стоките от ЕС. Соколов не очаква новите икономически партньорства да доведат до сериозни промени в траекториите за сигурност.

„Оценката за сигурността, според мен, трябва да се запази същата. Не може да говорим за по-добра или лоша, защото всичко върви, както си беше“.

Русия се стреми към това да бъде призната за едва ли не равнопоставена на САЩ, но отстъпва по параметри като икономика, демография, международни партньори, изтъкна той:

„Относно това, че срещата на Путин с Тръмп е вдигнала отново реномето на Русия, според мен щеше да има по-голяма стойност, ако преди това нямаше среща между Тръмп и Ким Чен-ун и съответно харесването между тях двамата“.

Интервюто с Мартин Соколов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени