Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР потвърди: Частен самолет е излетял от летище София без проверка на пътниците

Снимка: www.sofia-airport.bg

Малък частен самолет е излетял от летище София миналия петък за Гърция, без пътниците в него да преминат гранична проверка. Новината потвърди пред "Хоризонт" главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов:

"Това не касае компетентността на "Гранична полиция". Притеснително е по отношение на това, че самият оператор не е уведомил граничните власти, за което е образувано и досъдебно производство за пропуснати действия съгласно закона". Самолетът е излетял от Габрово с междинно кацане в София на път за Гърция. Наземният оператор на полета на столичното летище не е уведомил "Гранична полиция". Това обясни директорът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков и допълни: "Въпросният самолет, той е частен, малък. С пет лица е бил на борда. Когато е придобита такава информация, веднага са уведомени гръцките власти, където са проверени, установени са лицата. Няма по тях нещо, което да е притеснително. Малките самолети подлежат на друг контрол и наземният оператор наистина е допуснал една груба, груба такава грешка".

Летищните оператори и "Гранична полиция" се събират на съвещание в сряда. Вече е започнало разследване. От Софийското летище допълниха, че става дума за човешка грешка и конкретният служител е отстранен от работа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна