Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с неизчерпаемата енергия и талант на младия баритон Атанас Младенов

БНР Новини
Снимка: личен архив

Атанас Младенов е роден в София в семейство на музиканти. Самият той споделя, че е израстнал в коридорите на Софийската опера, тъй като родителите му свирят в оркестъра. От ранна детска възраст започва да свири на цигулка, а по-късно, в тийнейджърските си години започва и да пее. Дебютира на професионална сцена в „Хубавата Елена“ когато е в четвърти курс в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, където завършва с отличие в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков. Специализира в Българския културен институт „Борис Христов“, в Рим, след което следва две години в държавната консерватория „Джоакино Росини” в Пезаро, Италия.

През 2008 година е ангажиран в операта в Стара Загора, където изпълнява ролята на Алфио в „Селска чест“ от Маскани. Още следващата година пее на сцената на Софийската опера в „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах. Следва участие в „Дон Жуан“ от Моцарт на летния фестивал „Августа Траяна“ в Стара Загора. Изпълнява и ролята на граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро“ в Кипър.

От 2012 година е солист в Софийската опера, на чиято сцена се изявява в ролите на Белкоре в „Любовен еликсир” от Доницети, Пинг в „Турандот” от Пучини, Алберт във „Вертер” от Масне, Фредерик в „Лакме” от Делиб, Зурга в „Ловци на бисери” от Бизе, Дандини в Росиниевата „Пепеляшка”, Борислав в едноименната историческа опера на маестро Георги Атанасов, Онегин в „Евгений Онегин” от Чайковски. Участва с голям успех във Вагнеровите епоси „Залезът на боговете” (из тетралогията „Пръстенът на Нибелунга”) с ролята на Гунтер, „Тристан и Изолда” като Курвенал и в „Парсифал” с ролята на Амфортас, за която е високо оценен от международната музикална критика.

Атанас Младенов е млад и изключително интересен артист. Вокалните качества на баритона са несъмнени, а живите му и органични персонажи го правят един от ярките оперни певци на родната сцена. Удоволствие беше срещата с него, а какво разказа за живота си в света на оперното изкуство ще можете да чуете в поредното издание на „Български изпълнители“.

В предаването ще прозвучат фрагменти от опери на Моцарт, Росини, Вагнер и Чайковски.

петък, 20 юли, от 23 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна