Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайко Маас: Неубедително е оттеглянето от страна на Доналд Тръмп от думите му за Русия

Снимка: БГНЕС

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че оттеглянето от страна на Доналд Тръмп на думите му за Русия е неубедително.

По-рано американският президент каза, че думите му за това дали Русия се е месила в изборите в Съединените щати през 2016-а, не са били разбрани правилно.

Попитан в интервю, как оценява отказа на Тръмп от думите му, поставили под съмнение заключенията на американското разузнаване за руска намеса, външният министър на Германия отговори: "Очевидно това е опит да се ограничат щетите. Не изглежда особено убедително. За съжаление нападките му срещу ЕС, който Тръмп окачестви като неприятел, все още са факт. Като цяло европейската му обиколка показа, че поведението му е голямо предизвикателство за дипломацията", каза Хайко Маас.

Германия ще положи усилия да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН за ЕС, каза още Маас в интервюто:

"Искаме да покажем, че се отнасяме сериозно към идеята за общо европейско място и това си остава цел", каза министърът и допълни, че за европейската сплотеност не може да се има предвид само гласът на Германия.

В момента постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН са Франция и Великобритания, Русия, Китай и САЩ. През януари догодина Германия ще получи едно от 10-те непостоянни места в този орган на Обединените нации, припомнят информационните агенции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна