Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Софиянски: Трябва да покажем развитие и тогава да влезем в еврозоната

Снимка: БГНЕС

„Ключовото нещо на влизането ни в еврозоната е при какъв курс на лева ще влезем в еврозоната. Ако влезем сега, ние запечатваме мястото си на последна най-бедна държава в Европа. Ние трябва да покажем развитие и тогава да влезем в еврозоната“. Това заяви в предаването „12+4“ Стефан Софиянски. Той обясни:

„Твърд привърженик съм на въвеждането на еврото. Правителството обаче трябва да се съсредоточи върху създаване на благоприятна среда за развиване на българската икономика. Когато достигнем растеж от 6-8%, при такова развитие на икономиката ни трябва една по-суверенна българска банка, т.е. валутният борд ще ни тежи. Когато получим този висок растеж и излезем от валутния борд, банката суверенно определя курса на българския лев в зависимост от конкретни показатели. Тогава би било разумно да потърсим по-благоприятен курс на лева“.

Влизането ни в еврозоната не трябва да е самоцел, а трябва да влезем така, че да използваме това като инструмент за покачване на стандарта на живот на хората, което е много трудно, подчерта Софиянски.

Според него трябва да се види примера на последните 3 държави, влезли в еврозоната – Словения, Словакия и Естония. Те са имали изключително висок икономически растеж преди влизането в еврозоната – между 6 и 10%, подчерта той и добави, че нашият растеж е между 2,5-3,5%:

„Имаме много бавно развитие. Ние сме единствената държава в ЕС, която има БВП на глава от населението по-малко от 10 000 евро. Влизането в еврозоната има две измерения – как ще се отрази на обикновения човек и как ще се отрази на бизнеса. Влизането ни в зоната трябва да е при много по-висок икономически растеж. Икономиката ни да се развива бурно, положително. Тогава тя ще бъде тази, която ще поеме удара от влизането в еврозоната. За съжаление, ние много бавно качваме БВП, имаме много нисък растеж и на фона на евросредствата, които получаваме като външно финансиране и на фона на удвоената задлъжнялост (външния дълг – бел. ред.), ние нямаме адекватен растеж на икономиката, т.е. лошо се управляват публичните финанси. Трябва да настроим нашата икономика така, че тя да получи инерцията и когато влезем в еврозоната, тя да поеме това сътресение по пътя на увеличаване на доходите на хората. Тогава вече влизането в еврозоната ще бъде инструментът, с който ще се вдигне стандартът на българина“.

Притесненията на Софиянски са, че сегашното правителство дори не си поставя тези критерии. Той каза, че не вижда потенциал в сегашните управляващи да осъществят такава амбициозна програма. Трябва динамично правителство и радикална реформа, категоричен е той и добави, че с такова правителство това може да се случи за 3-4 години.

"Имаме безличен парламент и безлично правителство. Липсата на авторитет предизвиква непрекъснатите публични вълнения. Тази несигурност мен ме тревожи. Ако искаме да се вдигнем, трябва да имаме цел". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени