Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС реши спора с минералната вода в Септември

Снимка: pixabay.com

Окончателно Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожно решението на Общинския съвет в Септември, с което беше определена такса от 3 лева за пренос на кубик минерална вода. Според магистратите драстичното увеличаване на преносната такса не е в компетенциите на общината.

Спорът с минералната вода стана повод за масови протести срещу кмета Марин Рачев.

С това приключва сагата, започнала през октомври 2016 година , когато по предложение на кмета на Септември Марин Рачев съветниците увеличиха на 3 лева единичната цена за водопренос на минералната вода по общинския водопровод. Съгласно държавната тарифа за ползване на минерална вода, цената е 50 стотинки за кубик, при температура повече от 50 градуса, а 35 стотинки за кубик – при по-ниска температура. В случай че решението не бе отменено, община  Септември щеше да получава 6 пъти по-голяма сума за транспортиране на минералната вода, в сравнение с цената ѝ. 

Според магистратите е спорно и решението за актуване на водопровода от термоминералното находище „Варварски минерални бани“ като общински, още повече, че той е разположен на територията на две общини – Септември и Пазарджик. В тази връзка е необяснимо защо решението от 2016 година не е било атакувано от Областната управа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна