Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад предлага нов закон и нова стратегия за децата

Снимка: Иванка Петрова

Необходим е нов Закон за детето и семейството, както и нова Стратегия за детето. Това са изводи от доклада за изпълнение на Националната програма за закрила на детето през 2017 г.

Проверките са установили редица пропуски в дирекциите „Социално подпомагане“, ненасочване на родителите към ползване на подходящи услуги, неглижиране на сигнали за деца в риск.

29 от проверките на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) са били в образователни институции, а сред пропуските са тези по контролната дейност на директорите при пропускателните режими в училища и детски градини.

Установено е, че учителите не познават добре или не обръщат внимание на агресивните прояви, а самите деца не познават видовете насилие, както и номера на националната телефонна линия за деца - 116-111. Липсвали и регламенти за уведомяване на родителите при инциденти или случаи на насилие.

23 са били проверките на „Социални услуги“ за отглеждане на деца. Там пък е установено, че е недостатъчен броят на служителите, занижен е вътрешният контрол, а при посещение на обществени места децата са били без придружител.

През 2017 г. ДАЗД е сезирана и е работила по случаите на 18 деца, станали жертва на трафик. Средната възраст на жертвите на трафик е 14 години. 11 от децата са били въвлечени в трудова експлоатация, а 7 - в сексуална.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!