Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Филипов: Заев е изправен пред сериозна политическа битка, но през 2019 г. може да има позитивни резултати

Коста Филипов
Снимка: БГНЕС

Македония направи първата си крачка към присъединяване към ЕС.

В началото на тази седмица еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан посети Скопие. Той заяви, че вратите на ЕС са широко отворени и от Македония зависи дали ще влезе през тях.

За главен преговарящ от страна на западната ни съседка беше назначен вицепремиерът Буяр Османи.

Същевременно премиерът Зоран Заев обяви, че трябва да започнат преговори между политическите сили, с участието и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, за организирането на референдум относно споразумението с Гърция за името Северна Македония. На документа се разчита да даде тласък и на официалното членство на страната в НАТО, след вече получената покана за присъединяване на алианса и да забърза процеса за преговорите с ЕС.

ВМРО-ДПМНЕ поискаха обаче допълнителни разговори за уточняване на различни детайли.

„Зоран Заев има една единствена алтернатива и тя е да получи подкрепата на македонците на референдум, който вероятно ще бъде или в края на септември, или в началото на октомври, договорът с Гърция да бъде ратифициран и заедно с това да бъде отворен пътят към членството в НАТО и започването на преговорите през следващата година за ЕС. Успех на референдума, иначе всичко се връща в началото, което е много неприятна перспектива“, каза в „Събота 150“  Коста Филипов, дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие.

По план преговорите за присъединяване на Македония в ЕС трябва да започнат през юни догодина. До тогава обект на реформи ще бъдат съдебната система, службите за сигурност и публичната администрация.

Парламентът на Македония единодушно прие и декларация, която подкрепя присъединяване на страната към НАТО.

На Заев му предстои обаче да води една доста сериозна политическа битка, а самият той е притиснат от времето и сроковете, смята Филипов.

„Позицията на НАТО е следната, Столтенберг я изговори – изпълнение на всички процедури, които са записани вътре в договора с Гърция – ратификация на договора в парламента, който мина с обикновено мнозинство, но президентът Георге Иванов продължава със своята антиконституционна позиция и поведение и не го подписа, въпреки, че беше гласуван на два пъти в парламента; след това е референдумът; след това е промяната в конституцията, но тя вече е с мнозинство от 2/3 в гласовете, които Заев в момента няма. Освен всичко, в рамките на тази политическа битка, която той ще води през лятото, е и това – да осигури мнозинство от 2/3 от гласовете“.

Опозицията в Македония се опитва да изтъргува подкрепата си за провеждането на референдум за промяна на името на страната, коментира Коста Филипов.

"Второто му съвсем конкретно и най-ново условие е да се даде амнистия на седмината симпатизанти от ВМРО-ДПМНЕ, между които и някои депутати, чийто имунитет беше свален, осъдени на различни години затвор заради участието им в кървавата нощ на 27 април миналата година в парламента".

Според Костадин Филипов ВМРО-ДПМНЕ иска процедурата по свикване и провеждане на допитването да се състои в мандата на служебен кабинет. Премиерът Зоран Заев е обаче е категоричен, че няма да бъдат правени никакви отстъпки.

„Нито в това как да бъде съставена държавната изборна комисия за провеждането на референдума, нито по отношение на въпросите и статута на референдума, защото една от версиите показва, че едва ли ако ВМРО-ДПМНЕ призове своите симпатизанти да бойкотират референдума, няма да може да бъде постигнат този ценз от 50+1 процента участници от общия избирателен списък в Македония. Затова се обсъжда този ценз по някакъв начин да бъде свален на 40 на сто, за да може да бъде легитимен резултатът от референдума, но това пък изисква също гласуване в парламента, а без гласовете на ВМРО-ДПМНЕ това може би няма да стане“, обясни Филипов.

Въпросът и съставът на изборната комисия за референдума са сред дискусионните въпроси на лидерските срещи.

Филипов прогнозира, че през 2019 г. е възможно да има  позитивен резултат по отношение на приключване на  конституционните промени, на окончателния процес по ратифицирането на договора с Гърция, както и провеждане на референдум през януари 2019 година. Той обясни:

„Колкото и да звучи като една овехтяла мантра и шаблон, клише, че Македония няма друга алтернатива, освен евроатлантическото членство, струва ми се, че това е просто реалност. Тези фактори в международната политика, които се ангажираха да докарат нещата там, че Република Македония да получи дата за начало на преговори и покана за членство в НАТО, няма да си оставят каруцата в калта, защото за тях, от геополитическа гледна точка, членството на Македония в НАТО е много важно“.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Георги Марков с Костадин Филипов.  

.  
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени