Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъдите от село Шарково вече получиха обезщетенията си за избитите им животни

В село Шарково животновъди вече получиха обезщетенията си за избитите им животни.

В Болярово обаче пети ден собствениците на стадото, за което има съмнения за заболяване на чума, отказват да допуснат ветеринарни екипи да вземат повторни проби от животните.

Трима от шестимата стопани вече получиха обезщетенията си. До края на седмицата баба Дора също ще получи своето. Собствениците на най-голямата ферма в селото, която наброява около 800 животни, обаче отказват да подпишат протоколите, тъй като са им вписани 31 животни по-малко.

Дочка Панайотова заяви:

"Засега аз не съм отишла да подпиша никакъв документ, защото, да, нямам 31 бройки, нямам обезщетение, още не съм подписвала никакъв документ. Чакам да се изяснят някои неща и тогава ще отида да си подпиша документите".

И днес стопаните на стадото в Болярово не дадоха съгласие да бъдат взети проби от животните им. Те настояват да им се предостави протокола с резултатите от първите кръвни проби, взети на 23 юни. Според тях, даденият документ от ветеринарите, в който са посочени две положителни проби за чума в тяхното стадо, може да е сгрешен, тъй като той е с проби от животни на няколко стопанства.

Тази седмица започва повторно вземане на проби от животновъдните ферми в 10-километровата зона в община Болярово, както и в радиус от още 10 километра, за да не се допусне заболяването да се разпространи и в други части на Ямболска област.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна