Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Аурата на човек на Макрон е дала на Александър Бенала неформална, но силна власт

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Франция е във вихъра на най-големия политически скандал, откакто Еманюел Макрон бе избран за президент. Поводът е скандалното любителско видео с президентския съветник Александър Бенала, който с полицейска каска бие демонстранти на 1 май. След оповестяването на видеото от Елисейския дворец предприеха реорганизация в администрацията, започна разследване, бяха проведени и специални изслушвания на отговорни полицейски служители.

"Александър Бенала е своеобразен лакмус на функционирането на Макрон (той дойде без своя партия и разбивайки традиционните структури). Тогава коментаторите споменаваха един модел на start up на фирмено управление. Днес използваните термини са по-скоро кланово управление. Той се обгражда с хора, които са му верни, но и оказва се, този охранител, който влиза в неговия кръг през 2016-а при първите публични изяви на Макрон по пътя му към Елисейския дворец, бързо се установява като ефикасен ръководител на охраната му. Той е неотлъчно с него, включително при частни прояви вече в президентския мандат на Макрон. На 26 години изглежда с много амбиции, малко главозамаял се, коментаторите използват "опиване от властта". Бенала е неотлъчно до Макрон дори в ключови моменти", коментира в предаването "Преди всички" сънародникът ни от Тулуза Стефан Манов. "Аурата на човек на Макрон, негова дясна ръка относно охраната и логистиката, дава една власт, която не е формална, но е достатъчно силна", допълни той.

Официалният статут на Бенала е заместник-началник на кабинета на президента в Елисейския дворец. По време на инцидента с него Еманюел Макрон е бил в Австралия. Александър Бенала е използвал свои лични контакти в Префектурата на Париж, за да получи статут на наблюдател на дейността на силите за сигурност по време на манифестациите на 1 май. Но как е получил лента "полиция" и полицейско уоки-токи до този момент не е ясно. Каската му е била дадена, за да бъде защитен, защото това е обичайна практика, разказа Стефан Манов.

"На 1-ви май манифестациите бяха опорочени от анархически движения, които се вклиниха в традиционната манифестация на синдикатите и пак традиционно изпотрошиха куп магазини из центъра на Париж. Полицията беше предупредена за това и беше нащрек. Тези сблъсъци всъщност стават в Париж на две места и Бенала се оказа там на място. Очевидно е имал желание и той да се включи, да покаже мускули. Това, което е шокиращо е, че в продължение на няколко минути той се саморазправя с демонстранти там, а до него буквално на метър са официални полицейски части, които не го възпират", отбеляза още Манов.

Според посоченото по време на изслушванията Макрон е бил информиран за случилото се веднага - още на 2 май в Австралия, а след като бил смъмрен, Бенала бил отстранен от работа за 15 дни без заплата. 

"Тук всъщност е големият проблем: защо реакцията на Елисейския дворец е била толкова слаба. Защото един член от Наказателния кодекс задължава всеки държавен служител ако разбере за действия, които могат да съставляват престъпление, да информира прокурор, а това никой не го е извършил - нито префектът на полицията, нито шефът на Кабинета, нито президентът. Никой държавен служител, който е видял още на 2-ри май този видеозапис (той е видян от всички на 2-ри май - както от Елисейския дворец, така и от Министерството на вътрешните работи и от Префектурата на полицията в Париж), никой не е сезирал прокурор, за да каже: "Тук става престъпление" - в крайна сметка цивилно лице бие демонстранти".

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна