Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските борси благодарение на силни финансови отчети от банковия, технологичния и автомобилния сектори

Европейските фондови индекси нарастват силно по време на търговията във вторник, прекъсвайки негативната тенденция от предходните поредни три сесии, тъй като инвеститорите на стария континент приветстват серия по-добри от прогнозите финансови резултати за последното тримесечие на водещи компании от банковия, автомобилния и технологичния сектор. Подкрепа за днешния риск-апетит оказва и сутрешното възходящо движение на азиатските пазари на акции след обещанията на властите в Пекин за стартиране на нови фискални и финансови мерки в подкрепа на китайското вътрешно търсене и потребление на фона на ескалиращия търговски конфликт със САЩ.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,85% след три поредни сесии на спад, германският индекс DAX 30 се повишава с цели 1,32%, френският CAC40 - с 0,87%, италианският MIB - с 0,9%, испанският Ibex-35 - с 0,72% и британският FTSE100 - с 0,82%. Основният индекс на фондовата борса във Франкфурт нараства доста по-силно от водещият индекс на борсата в Париж благодарение на по-добро предварително проучване на агенция Markit за бизнес активността в Германия от това за Франция. Общият PMI на бизнес активността в рамките на цялата еврозона пък отбеляза известно понижение в резултат на спад на съответния индекс в сферата на услугите, но при изненадващо подобрение на експанзията в промишления сектор.

Един от лидерите на днешното възходящо движение е банковият сектор, където индексът Stoxx Europe 600 Banks се повишава с 1,7% и е на път да отбележи най-солиден ръст в рамките на последните шест седмици. Двигател за подема е голямата банка UBS, чийто акции поскъпват с 2,77%, след като швейцарската кредитна институция отчете увеличаване на нетната печалба през второто тримесечие с 9,4% спрямо година по-рано до 1,28 млрд. швейцарски франка, докато осреднените прогнози бяха за по-скромна печалба от 1,02 млрд. франка.

Позитивно влияние върху представянето на банковия сектор оказва и последно проучване на ЕЦБ, показващо разхлабване на кредитните стандарти на банките от еврозоната и увеличаване на бизнес кредитирането през второто тримесечие на годината. Акциите на другата водеща швейцарска банка - Credit Suisse поскъпват с 2,18%, на италианската Unicredit - с 3,22% и на испанската BBVA - с 2,75%. Повишения с между 1% и 3% има и при акциите на други големи банки като германската Commerzbank, френската BNP Paribas, британските Barclays and Lloyds Banking.

Ръст от цели 11% бележат акциите на Peugeot SA , след като френският автомобилен гигант отчете солидно повишение на нетната печалба през първото полугодие до 1,48 млрд. евро спрямо 1,26 млрд. евро година по-рано при осредните прогнози за по-скромна печалба от 1,15 млрд. В същото време нейните приходи се увеличиха с 40% до 38,40 млрд. евро при прогноза за приходи в размер на 38,37 млрд. евро. Основна причина за силните резултати е факта, че в отчета на Peugeot SA вече се включват и финансовите резултати на придобитото от френската компания преди около година поделение Opel-Vauxhall на американския конкурент General Motors Co. за 2,2 млрд. долара.

Това допринася за повишаване на цените в целия автомобилен сектор, като индексът STOXX Europe 600 Automobiles & Parts нараства във вторник с 2,25%.

Скок с 3,63% бележи и индексът STOXX Europe 600 Basic Resources на компаниите от суровинния и минно-добивен сектор на фона на днешно възходящо движение на цените на металите на стоковите борси. Акциите на Anglo American, Antofagasta и Glenore поскъпват с между 2% и 3%.

Европейският технологичен сектор също се представя добре, като индексът STOXX Europe 600 Technology нараства с 1,34% в резултат на поскъпване с над 5% на акциите на компанията AMS. Австрийската фирма за микропроцесори AMS, която е важен доставчик на компоненти за смартофоните iPhone на Apple съобщи, че нейните нови поръчки ще гарантират силен производствен растеж през второто полугодие, като в същото време компанията отчете по-високи от прогнозите приходи за второто тримесечие. Това допринася за поскъпване на акциите и на други големи европейски технологични компании като STMicro (с 4,39%) и BE Semiconductor (с 4,93%).

Оповестените късно снощи много силни финансови резултати на компанията-майка на Google в лицето на Alphabet Inc. вероятно също допринасят за днешния инвеститорски оптимизъм по отношение на европейския технологичен сектор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна