Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в тетевенските села Глогово и Градежница се успокоява, обстановката в общинския център остава тежка

Държавата ще направи всичко възможно за бързо отстраняване на щетите, увери министър Нанков

| обновено на 25.07.18 в 15:51
Снимка: БГНЕС

Успокоява се ситуацията след пороите в тетевенските села Глогово и Градежница. Разчистен е и пътят до село Черни Вит, който беше затрупан от свлачище през нощта, обяви пред "Хоризонт" кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева.

Бедственото положение в района остава, след като през изминалото денонощие паднаха близо 100 литра дъжд на кв. м. Водната стихия взе една жертва, а много населени места останаха без ток. В момента няма бедстващи хора, поясни Бояджиева.

Голяма част от пораженията след пороя от миналото денонощие са преодолени. Вече е укрепен пътят между селата Глогово и Градешница, които вчера бяха най-тежко засегнати. Всичките около 20 пострадали къщи вече са отводнени. Започва работа за осигуряване на подход за автомобили към двете махали, които бяха откъснати заради срутването на мостове. В двете махали има общо около 300 души, които разполагат с достатъчно хранителни запаси и вода, увери градоначалникът. Няма спешно нуждаещи се от медицинска помощ. 

Нощните валежи временно са откъснали и село Черни Вит, пътят е бил блокиран от вода и свлачище, но към момента е пробит и достъпът е възстановен, допълни Мадлена Бояджиева.

13 младежи са били изолирани във вила край село Гложене, но впоследствие са били евакуирани и са в добро състояние. В ранните часове на деня на телефон 112 е бил подаден сигнал за бедстващи в къщата младежи. Те са били на възраст между 15 и 17 години. Използвайки въжета, екипите на пожарната са предприели действия по евакуиране на тийнейджърите. Веднага след като децата били изведени на безопасно място, пожарникарите са посетили и съседната къща, която е била обитавана от семейство с малко дете. Мъжът категорично е отказал да бъде евакуиран, но жената се е съгласила и заедно с тригодишното им дете са били изведени от жилището. Всички евакуирани хора са били транспортирани до кметството на населеното място, където им е била осигурена храна и вода.

Ситуацията в Тетевен остава много тежка, заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков в кулоарите на парламента, преди да тръгне към мястото на бедствието. В момента се правят опити за отводняване на пътната инфраструктура, за да се достигне до откъснати места. Много е рано да се остойностяват щетите в Тетевен, но държавата ще направи всичко възможно за бързото им отстраняване, обеща регионалният министър.

"Специално в селата Глогово и Градежница е трагично положението. Там трябва да осигурим достъп до три от махалите в село Глогово, които са откъснати, понастоящем ще преценим дали с временни понтони. /.../ Имаме проблеми по поречието на река Черни Вит, подкопава пътя, който ремонтирахме основно 2012 година. Кризисна ситуация, паднали са 99 литра за по малко от четири часа", заяви Нанков.

Заради дъждовете под 24-часово наблюдение има при язовир "Ивайловград". Под непрекъснато наблюдение е и нивото на река Марица.

Обстановката в Ловешко обобщи областният управител Георги Терзийски:

"В момента няма бедстващи хора. На терен са експерти по мостови съоръжения и пътни съоръжения, за да се организират аварийно-ремонтните дейности на мостовете, които са разрушени и са откъснати махалите на село Глогово. Надяваме се да няма много големи валежи през нощта, тъй като през изминалата нощ положението беше много тежко".

Българското външно министерство вече предупреди властите в Гърция и Турция за очаквано опасно покачване на водите на реките Арда и Марица.

Повече информация ще научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени